"Küresel Sermayenin İşçi Kıyımına Son Verilsin"

Sakarya Sapanca SABED ve ÖZGÜR-DER Sakarya Şubesi, ortaklaşa olarak düzenledikleri basın açıklamasıyla, Federal Mogul İzmit ve Sapanca fabrikalarından 250'nin üzerinde işçinin işine son verilmesini protesto etti.

Sapanca Bilgi Eğitim Dayanışma Derneği(SABED) ve Özgür-Der Sakarya Şubesi, Federal Mogul fabrikasının, İzmit Federal Mogul'dan 158, Sapanca İşletmesinden de yaklaşık 100 olmak üzere, 250'nin üzerinde işçinin işine son vermesini yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Açıklamaya SABED ve ÖZGÜR-DER üyeleri ile işten çıkartılan işçiler ve konuya duyarlı insanlar destek verdiler.

Küresel sermayenin krizin faturasını işçilerin sırtına yüklediği, patronların rahat, konfor ve kârlarından taviz vermeyi hiç düşünmediklerinin ifade edildiği açıklamada, Türk Metal Sendikası'nın işveren sendikası gibi çalışıp, çıkartılacak işçileri belirlemede patronlara yardımcı olması şu sözlerle protesto edildi: "Ergenekoncu Türk Metal Sendikası ise işçilerden yana tavır koyacağına tam tersine işten çıkartılacak işçileri belirlemede patronlara yardımcı oluyor. Türk Metal sendikası Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız "İşverenle yaptığımız pazarlığın sonucunda çıkarılacak işçi sayısı 158 ile sınırlı olacak" diyebiliyor. Fabrikadaki piston üretiminin 11 milyondan 6 milyona düştüğünü iddia eden Yıldız adeta patronların savunuculuğuna soyunuyor ve "en az zararla atlatacağımız bir anlaşma yaptık" diye konuşuyor. Söylediklerinin Sapanca Fabrikası içinde geçerli olduğunu savunan sendika temsilcisi atılan işçilerin işler düzeldiğinde geri alınacaklarının garantisini acaba neye göre veriyor. Yakup Yıldız'a buradan soruyoruz: "İşverenlerle kapalı kapılar ardında yaptığınız kirli pazarlıkların hepsini harfi harfine açıklayın, yoksa sizi işveren dostu ilan edeceğiz." 

Federal Mogul Sapanca Fabrikası özelinden emeğe ve emekçilere yapılan tüm haksızlıkların kınandığı basın açıklaması şu çağrılarla son buldu: "Kriz dediğiniz şeyin faturasını neden hep işçiler ve ezilen geniş halk kesimleri ödüyor.

Bu bir kader değildir ve olamaz da.

Sapanca'nın onurlu insanlarını bu kışta kıyamette işlerinden çıkartılan bu arkadaşlarımıza sahip çıkabilmek için destek olmaya çağırıyoruz. Hep birlikte haksızlıklara karşı durmaya ve hakkımızı aramaya çağırıyoruz.

Emeğe saygı insana saygıdır.

Emeğe saygı adaletin başlangıcıdır." 

Katılımcılar açıklama boyunca; "Kriz Bahane Sömürü Şahane", "Azgın Sermaye+Kukla Sendika=Vahşi Kapitalizm", "Emeğe Saygı Herkes İçin Adalet", "Dikkat Zulüm Var !!!" dövizlerini taşıdılar.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]