Küresel Isınma İle Su Kaynakları Daha Önemli Hale Geldi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç.Dr. Nurtaç Öğleni, içme suyu şebekelerinde kayıpların önlenmesi amacıyla bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Öğleni, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının korunmasının daha da önemli hale geldiğini belirtti.

Su kaynaklarının azalmasıyla birlikte yatırım maliyetlerinin arttığını ifade eden Öğleni, "Dünya genelinde ve Türkiye'de küresel ısınmanın etkisiyle sulak alanlar ve göller kurumaya başladı. Kuraklık tehlikesi son birkaç yıldır kendini gösteriyor. Suyun öneminin artmasıyla mevcut su kaynaklarının verimliliğinin arttırılması da önem kazandı. Bu nedenle içmesuyu şebekelerindeki kayıpların nedenleri ve azaltılması için yapılan çalışmalar araştırma konusu oldu." şeklinde konuştu.

SU KAYIPLARININ NEDENLERİ

Suyun abonelere ulaştırılması sırasında bütün şebekelerde su kayıplarının yaşandığını anlatan Öğleni, yeraltına döşenen sistemde boruların zamanla eskimesi gibi nedenlerle arızalar meydana geldiğini bu arızaların tamir edilmediği müddetçe kayıplara neden olduğunu vurguladı.

Kayıpların bir kısmınıda kaçak kullanımların oluşturduğuna işaret eden Öğleni, şöyle konuştu, "Bütün şebekelerde kayıplar olur. Önemli olan kayıbın miktarı ve maliyetidir. Suyun temininin kolay ve arıtım maliyetinin düşük olduğu durumlarda kayıp daha önemsizdir. Ancak son yılarda su temininde karşılaşılan güçlükler ve arıtma maliyetlerinin her geçen gün artması bir damla suyun bile önemli olduğunu göstermiştir.Yeraltına döşenen sistemde trafik yükü, zamanla boruların eskimesi gibi nedenlerle arızalar oluşmaktadır. Bu arızalar tamir edilmediği müddetçe kayıplara neden olurlar. Bunun yanında yangın suyu gibi sosyal amaçlı olarak kullanılan sular da bazı kaynaklarda kayıp olarak gösterilmektedir. Kayıpların bir kısmını da kaçak kullanımlar oluşturmaktadır. Bilinçsizce kaçak olarak kullanılan sular suyun maliyetinin da artmasına neden olmaktadır. Şebekeden abonelere verilen su sayaçlar vasıtasıyla ölçülerek ücretlendirilmektedir. Ancak zamanla sayaçlarda yıpranmayla birlikte ölçümde hatalar olmaktadır. Bu da eksik ölçülen su dolayısıyla kayıp demektir."

ŞEBEKELERDEKİ SIZINTILARI BASINÇ AYARLAMASI İLE AZALTACAĞIZ

Yaptıkları çalışmada içme suyundaki kayıpları tespit edrek alınabilecek önlemleri belirleyeceklerini kaydeden Öğleni, şebekelerdeki sızıntıları basınç ayarlamasıyla azaltmayı hedeflediklerini bildirdi.

Pilot olarak seçtikleri bir bölgede şebekeyi tek noktadan beslenen bölgesel ağ sistemine dönüştürdükleribi söyleyen Öğleni, "Çalışmada tespit edilmesi güç olan şebeke sızıntılarının basınç ayarlanması ile azaltılmasını hedefliyoruz. Pilot olarak seçilen bir bölgede şebekeyi tek noktadan beslenen bölgesel ağ sistemine dönüştürdük. Bu bölgede yapılan hidrolik ölçümlerle seçilecek olan kritik noktada basıncın optimum (en uygun) değerde tutulması sağlanacak. Şebekede kullanımın az basıncın yüksek olduğu özellikle gece saatlerinde sistemde oluşan fazla basınç azaltılacağından kayıp oranında da azalma olacak. Çünkü şebekede ne kadar fazla basınç olursa kayıp su miktarı da doğru orantılı olarak artmaktadır." diye konuştu.

Yapılan çalışmanın hem su idareleri için bir ar-ge çalışması hem de bilimsel literatürde başvurulması gereken bir kaynak olacağını anlatan Öğleni, çalışmanın yerel yönetimler için kaynak israfını önleyen sosyal fayda sağlayacak bir proje olduğunu vurguladı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]