Kurbanlık, yere nasıl yatırılır?

Kurban Bayramı\'nda bir çok insan kurbanlığın yere yatırılması sırasında boynuz ya da ayak darbeleriyle yaralanıyor. Bu sorun belli teknikler uygulanarak aşılabiliyor.

Kurban kesimi sırasında belli teknikler uygulanarak hayvanın başarılı şekilde yere yatırılabileceğini söyleyen Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, uygulamalı gösterdiği yöntemle yaklaşık 500 kiloluk tosunu başarılı bir şekilde yere yatırdı. Mustafa Yıldız, kurban kesimi sırasında basit teknikler uygulanarak üzücü kazaların önüne geçilebileceğini söyledi. Bir Alman tarafından bulunan ve Rueff adı verilen yöntemle tek kişinin 1 tonluk boğayı bile tek başına yere yatırabileceğini kaydeden Yıldız; "Rueff yöntemi dediğimiz teknikte; hayvanı başından sağlam bir yere bağlıyoruz. Daha sonra sağlam bir iple iki boynuzu bağlıyoruz. İpi boynunun üstünden uzatarak alttan geçiriyoruz. Bu sayede hareketli bir düğüm oluşuyor. Göğüs ve karnından geçirdiğimiz ipi kuyruk hizasından arkaya doğru uzatıyoruz. Belli bir mesafe bıraktıktan sonra hayvanı iple çekerek olduğu yere yatırıyoruz" şeklinde bilgi verdi.


"Hayvan 1 ton olsa bile farketmez"


Bayramı hastanelerde geçirmemek için bu yöntemin son derece kolay ve basit olduğunu vurgulayan Yıldız, şunları söyledi; "Profesyonel olmaya gerek yok. Hayvan 1 ton bile olsa fark etmez. Öncelikle teknikte kullanılacak olan ip her evde bulunabilecek bir ip. Tek dikkat edilmesi gereken sağlam olması. Son derece basit ve kazaları minimize etmesi sebebiyle bu yöntemi kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu teknik maalesef bize ait değil. Bir Alman\'a ait. Bizim Türk yatırma teknikleri de var. Bir hayvanın üzerinde 5-6 kişi üç kişi hayvanın altında 2 kişi üstünde. Ayağı kırılmış, kolu kırılmış. Boynuz darbesi. Bizim yöntemde bir kişi yatırıyor. Yanında kimse olmuyor. Bu yatırıldığı zaman da en ufak kaza oluşmuyor. Artı hayvan bu yatırılma esnasında en ufak zedelenme, yaralanma, eziyet çekme olmuyor. İstenirse kolaylıkla kaldırılabiliyor. Son derece basit bir yöntem. 100 senedir bilinen ama ülkemizde son 5-10 senedir yayılıyor. Daha önce kitaplardaydı."

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]