Kurbanda bunlara dikkat!

Akyazı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü vatandaşları uyararak, kurbanlık hayvan alımlarında, kurban kesiminde ve sonrasında nelere dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı.

Akyazı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Özer yaklaşan kurban bayramı öncesinde vatandaşların hayvan alımlarında dikkatli olmalarını istedi.
“Kulak küpesi ve Pasaportu Büyükbaş Hayvan Kimlik Kartı) bulunmayan, çok zayıf olan, gebe, ya da yeni doğum yapmış olan, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı ishal ve pis kokulu burun akıntısı olan, kılları karışık, mat halde olan ve bakışları, dış görünümü canlı olmayan hayvanların satın alınmaması” gerektiğini anlatan Özer, kurban kesim yerlerinin ise nasıl olması gerektiğini şöyle anlattı:
“Hayvan kesimleri Belediye Mezbahanelerinde veya Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmiş geçiçi kesim yerlerinde hayvan kesimi konusunda deneyimli ve ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Hastalık şüphesi olan et ve iç organlar bir Veteriner Hekime kontrolü yapılmalıdır. Kesim yapılacak yerler kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır. Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalıdır. Kesim yerlerinde kullanılacak sular yeterli ve içilebilir özellikte olmalıdır. Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olan kişiler kişisel temizliklerinde titizlik göstermelidir. Kesim sonrası oluşan atık ve artıkların depolanması ve bertarafı gerekli çevre sağlığı düzenlemeleri yapılmalıdır. Kesim işinde hayvanlar mümkün olduğunca askıya alınarak yapılmalıdır. Deriler usulune uygun olarak tuzlanıp toplamakla ve görevliler gelinceye kadar muhafaza edilmelidir.”

Kurbanlık hayvanların kesiminden sonra kayıtlardan düşülmesi gerektiğinin altını çizen Özer, “Kurbanlık hayvanların kesiminden sonra kulak küpesi ve hayvan pasaportu mutlak suretle müdürlüğümüze getirilmeli. Bu işlemi yapmayan vatandaşlar cezai işleme maruz kalacaklardır” şeklinde konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]