Kurban edecekleri deveye Ayşe ismini taktılar

Sakaryalı bir grup vatandaş tarafından Kurban Bayramı\'nda kurban edilmek üzere Aydın’dan alınan deveye Ayşe ismi verildi.

Deveye Ayşe ismini takan ve 2 aydır bakımını yapan 16 yaşındaki Eyüp Likos ise deveye baktığı için arkadaşları tarafından Veysel Karani olarak çağrılıyor. Kısa bir süre sonra Ayşe’den ayrılacak olmanın hüznünü yaşayan Likos, deveyle abi kardeş gibi anlaştıklarını söyledi.

Yaklaşan kurban bayramı öncesi vatandaşlar kurbanlık hayvanlarını almaya başladı. Genelde büyükbaş hayvan olarak boğa, tosun tercih edilirken son yıllarda deve kesimleri de artmaya başladı. Kurban Bayramı\'nda deve kesecek olan vatandaşlar deve etini lezzetli olduğu için tercih ettiklerini söylediler.

"Kurban edilmesi için 5.5 yaşında olması lazım"


Sakarya’da kurbanda deve kesecek olan Emin Gül isimli vatandaş, deve etini lezzeti için tercih ettiklerini ve deveyi Aydın’dan satın aldıklarını söyledi. Devenin kurban edilebilmesi için 5,5 yaşında olması gerektiğini kaydeden Gül, “Peygamberimizin sünneti olduğu için eti şifa olduğu için bu yıl arkadaşlarla birlikte deve kesmeye karar verdik. Daha önceden de kermeslerde deve kesmiştik eti çok lezzetli. Devenin kurban edilebilmesi için 5,5 yaşında olması gerekiyor. Satıcı bize 5,5 yaşında olduğunu söyledi biz de 7 hissedar bu deveyi aldık. Fiyatı da 5-6 bin TL arasında değişiyor. Nakliyesi ile birlikte. Normal şartlarda daha ucuz oluyor. Aydın’dan aldık deveyi. Yaklaşık 200 kilo et çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Devenin kesimi

Devenin kesiminin de diğer hayvanlardan daha kolay olduğunu anlatan Gül, “Deve ayaktayken boynunun altından kesiliyor. Kan akmaya başlayınca deve ön ayaklarının üzerine düşüp kıbleye dönerek can veriyor. Diğer büyükbaş hayvanlardan gibi debelenmesi olmuyor. Bağlamaya bile gerek kalmıyor” şeklinde konuştu.

Deveye Ayşe ismini taktı

Devenin 2 aydır bakımını üstlenen Eyüp Likos isimli çocuk ise deveye Ayşe ismini taktığını ve aralarında abi kardeş gibi bir ilişki olduğunu söyledi. “Deveye baktığım için bana Veysel Karani diyorlar” şeklinde konuşan Likos şunları söyledi: “2 aydır bu devenin bakımını ben yapıyorum. Ona Ayşe ismini verdim. Ayşe’nin kurban edilecek olmasının üzüntüsünü yaşıyorum. Üzüleceğim. Onunla abi kardeş gibiydik. Oturduğu zaman üstüne biniyorum, bahçede dolaştırıyorum. Bir keresinde de kulağımı ısırdı.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]