Kuraklığa dikkat çekmek için "insan zinciri" oluşturdular

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) üyeleri, Erozyonla Mücadele Haftası kapsamında kuraklığa dikkat çekmek için Sapanca Gölü etrafında "insan zinciri" oluşturdu.

Arifiye ilçesindeki Gölpark Tesisleri\'nde buluşan çevreciler, "su yoksa hayat da yok" yazılı pankart taşıdı. TEMA üyeleri, kuraklığa dikkat çekmek için göl kenarında el ele tutuştu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA Vakfı Sakarya Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, afet çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alan kuraklığa ve su kıtlığına dikkati çekebilmek için Sapanca Gölü\'nde buluştuklarını söyledi.

Gümrükçüoğlu, Türkiye\'nin en önemli içme suyu kaynaklarından Sapanca Gölü\'ndeki çekilmenin ciddi boyutlarda olduğunu savundu.

Kışın yağışlı geçmesi durumunda göldeki kuraklığın hallolacağı şeklinde bir imaj yaratılmaya çalışıldığını öne süren Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kuraklığın etkileri kolay kolay ortadan kalkmaz. Son yağan yağışlar, gölde meydana gelen tahribatı belki birkaç ay öteleyebildi ama göldeki bu problemler hala devam ediyor. Çünkü sanayi ve içme suyu şişeleme tesisleri su alımına devam ediyor. Dereler bu tesislerin işgali altında, kaçak kullanımlar devam ediyor, iletim hatlarında kayıplar yüzde 50 civarında. Sanayi tesislerinin su alımlarının ortadan kaldırılması gerekiyor."

Yrd. Doç. Dr. Gümrükçüoğlu, belediyelere tahsis edilen su miktarının üzerine çıkılmaması, sanayi için en kısa zamanda alternatif üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]