Köylü, iş makinalarının girişine engel oldu

Akyazı ilçesi Ballıkaya Barajı yapımı için gelen iş makinalarına köylü engeli.

Sabah saatlerinde baraj yapımına başlamak için gelen iş makinalarını köylü engelledi.
Köylü haklarının verilmediğini söyledi. Bu güne kadar meclis üyelerinden milletvekillerine çağırdıkları halde kimsenin gelmediğini belirterek hiç kimse bizi muhattap almadı dediler. Sabah saat 09:00\'da başlayan bekleyiş devam ediyor. Saat 11:45 olmasına rağmen müteahhit firmada köylüde vazgeçmedi. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı beldibi köyü dere mahallede bekleyiş sürüyor. Alınan son bilgilere göre müteahhit firma ve görevliler geri döndü. Pazartesi gününe kadar köy muhtarlarına zaman verildi. Sorunlar çözülürse Pazartesi günü çalışmalar başlayacak.
Akyazı'da yapılacak olan Ballıkaya Barajı'nın yapımı nedeniyle yerleri istimlak edilen ya da edilecek olan köylülerin geçtiğimiz hafta başlattığı yol kapatma eylemi devam ediyor.

Eylem nedeniyle ihaleyi kazanan firma yetkilileri de, Taşyatak köyü Dere Mahallesi'ndeki eski ilkokul yerinde kurdukları şantiyeden dozerlerini çıkartıp, çalışma alanına gidemiyor.

Konuyla ilgili olarak var olan sorunlarının halli ve haklarını alabilmek için barajdan etkilenmekte olan 9 köy sakinleri tarafından başlatılan yol kapatma eylemi bir taraftan devam ederken, diğer taraftan da hak arama yolları aynı köylüler tarafından aranıyor. Köylülere önderlik yapmakta olan bir gurup, bazı köy muhtarları ile birlikte hafta sonu Sakarya’ya gelen milletvekilleri ile bir araya geldi ve sorunlarını bir kez daha milletvekilleri ile paylaştı. Bu görüşmenin ardından AK Parti İlçe Başkanı Nail Kahveci, beraberinde bazı İl Genel Meclisi üyeleri ve yönetim kurul üyeleri olduğu halde Dere Mahallesi'ne giderek köylülerle görüştü ve ortak bir çözüm yolu bulmak için gayret gösterdi.

Milletvekilleri adına dün Hasan Ali Çelik de Akyazı’ya geldi ve AK Parti ilçe binasında barajdan etkilenecek olan muhtarlar ve köylülerle bir araya gelerek, sorunu bir kez daha masaya yatırdı.

Toplantının ardından açıklama, Milletvekili Çelik’ten geldi. Çelik, konunun önemine değindi ve el birliği ile bu sorunu aşmak gerektiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Konu yargıya taşınmıştır. Yerel mahkemenin verdiği karara itiraz yapılmış ve konu şu anda temyiz mahkemesindedir. Anlayabildiğim kadarı ile köylülerin bu konuda yetkililerden yeterli bilgiyi alamamış oldukları görülüyor. Bu bir eksikliktir. Bu eksikliği gidermek için hiç zaman geçirmeden geniş katılımlı bir toplantı yapılması ve köylünün konu ile ilgili bilgilendirilmesi gerekmektedir. Birde ihaleyi kazanan firmanın çalışacağı faaliyet sınırının henüz tam olarak belirlenmemiş olduğunu görüyorum. Bu durumun da netlik kazanması lazım. Kısaca söylemek gerekirse Ballıkaya Barajı yapılması gereken elzem bir çalışmadır. Var olan sıkıntıların aşılması için ben de milletvekili olarak sizlerin yanındayım ve elimden geleni de yapacağım.”
Konuşmasını bir öneri ile tamamlayan Milletvekili Hasan Ali Çelik, “Baraj nedeniyle yerlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalacak olan köylülerimiz için bir yer bulalım ve o yerde TOKİ’ye konut yaptıralım ve o konutları uzun vadeli bir ödeme ile köylülerimize verelim. Bu önerim iki yerde uygulandı. Neden burada da uygulanmasın” dedi.

Bu arada Milletvekili Çelik, görüşmesine devam ederken DSİ Bölge Müdürünü telefonla arayarak, Sakarya’ya gelmesini ve konuyu bir kez daha yüz yüze görüşmek istediğini söyledi. Bu istek üzerine DSİ Bölge Müdürü Eskişehir’den Sakarya’ya gelip, Milletvekili Hasan Ali Çelik’le AK Parti ilçe binasında görüştü.

Milletvekili ile görüşen muhtar ve öncülük yapan köylüler ise Dere Mahallesi'ne giderek, burada eylemlerini sürdürmekte olan köylülere Milletvekili Çelik ile yaptıkları görüşmenin tüm detaylarını anlattı. Sonuç olarak ortak bir noktada buluşuncaya kadar görüşmelerin devam ettirilmesi, ancak eylemin de sürdürülmesi kararı alındı.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]