Kosovalı Dekandan Türkiye'ye Övgü Yağdı

Kosova Cumhuriyeti Priştine Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehdi Elezi, Türk dilini ve Türk tarihini bilmeyenlerin Türk olamayacağını söyledi.

Elezi "Biz Arnavutlar Türklerle 500 yıl aynı devletin içinde yaşadık. Bizi Türklere bağlayan kan ve dindir." dedi.

Üniversiteler arası işbirliğinin artırılması için Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman'ı ziyaret eden Elezi, tarihi mesajlar verdi. Türk dilini ve Türk tarihini iyi bilmeyenlerin Türk kabul edilemeyeceğini belirten Elezi, "Dünyada iki medeniyet vardır. Biri Romalılar'dır, üç kıtaya yayılmışlardır, biri de Türkler'dir, onlar da üç kıtaya yayılmışlardır. Biz Arnavutlar Türklerle 500 yıl aynı devletin içinde yaşadık. Bizi Türklere bağlayan kan ve dindir." ifadelerini kullandı.

Bazen Aramızda Çürükler Çıkabilir

Türkler gittikten sonra kendi topraklarında zulüm başladığının altını çizen Elezi, şunları kaydetti: "Bazen aramızda çürükler çıkabilir, onlara şu cevabı vermeliyiz. 1912 yılında Türkler Avrupa'dan geri çekilmekle birlikte göç başlamıştır. 1912'den önce göç olaylarını hiç gören veya bilen, duyan, okuyan var mıdır? Örnek de vereyim. Türkler, Bosna'dan Arnavutluk, Kosova ve Makedonya topraklarına çekilirken, Bosnalı Müslümanlar Arnavutluğa, Kosova'ya, Makedonya'ya göç etmişlerdir. Daha geç, yine Türkler Arnavutluk'tan, Kosova'dan ve Makedonya'dan bugünkü Türkiye topraklarına çekilirken, yine göç Türkiye'ye devam etmiştir."

Zulüm Yapanların, Zalimlerin Kim Olduğu Bellidir

Türkiye nerdeyse Müslümanlar ve Balkan Türkleri'nin oraya göç ettiğini anlatan Elezi, "Peki neden 1912'den önce Bosna'dan, Sancak'tan, Arnavutluk'tan, Kosova'dan, Bulgaristan'dan ve Batı Trakya'dan bugünkü Türkiye topraklarına göç olayları yaşanmamıştı? Çünkü, zulüm yapanların, zalimlerin kim olduğu bellidir. Babam her zaman 'Türkler bu topraklardan gittikten sonra zulüm başlamıştır ve durmayacaktır oğlum' demiştir. 1963, 1967, 1979 yıllarında Türkiye'deydim. Türkler kendilerinin ne kadar ilerlediklerini bilemezler. Ancak iddia değil bu, sadece benim yorumum olarak bilin ki, Türkleri bundan böyle hiç kimse durduramaz." şeklinde konuştu. 

Gelecek Nesiller Bu Yanlışı Eleştirmekle Kalmayacak

İki konuda da eleştiride bulunan Elezi, Türk kahvesini Türklerin üretttiğini, fakat Türkiye'de pek fazla Türk kahvesine önem verilmediğini gördüğünü dile getirerek, "Artık Türk kahvesi Bosna ve Kosova'ya özelmiş." dedi. Türkiye'de en bereketli toprakların üzerine binalar, apartmanlar yaptığını hatırlatan Elezi "Hiç Kosova halkından farkları yok. Zaten kültürümüz aynı. Ama gelecek nesiller bu yanlışı eleştirmekle kalmayacak, yargılayacaktır." şeklinde konuştu.

Elezi, SAÜ'nün eğitim ve fiziki kalitesinden çok etkilendiğini belirterek, SAÜ'nün dünyada önde gelen üniversiteler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]