Kösemusul: "Çevreye duyarlıyız, başka Sakarya yok!"

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker Başkanlığında yapıldı. Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1091 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oylandı. Ağustos ayı Kat\'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oy birliği ile kabul edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Son dönemde İslam coğrafyasında yaşanan vahim olaylara son derece üzücü bir şekilde tanık oluyoruz. Mısır, Suriye, Lübnan ‘dan gelen katliam görüntülerini büyük bir ızdırapla izliyoruz. Acının bir an önce dinmesi ve bölgeye sulh gelmesi için çabalar var. Ölenlere Allah\'tan rahmet yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. TOBB 69’uncu Genel Kurulu neticesinde Sakarya delegasyonu olarak başarılı bir süreç yaşadık. Seçildiğim Konsey Başkan Yardımcılığı görevi nedeniyle iletilen kutlamalara teşekkür ederim. Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ, \'TOBB Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu\' üyeliğine, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Cevdet Mete, Türkiye\'deki borsaların temsil edildiği TOBB Ticaret Borsaları Konseyi üyeliğine seçildi. Sakarya için en değerli ve en verimli şekilde yerine getireceğimizin bilinmesini isterim. Sakarya\'nın her tarafı ayrı bir değer, her ilçemizde ayrı bir sektör ön plana çıkıyor. Bizler de bu sektörlerin hak ettiği derecede gelişebilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Örneğin hızlı trenin burada durması çok önemli, limanın tamamlanması ile bölgenin gelişmişliği daha da artacak. İlçelerdeki Organize Sanayi Bölgelerinin tamamlanarak aktif bir şekilde hayata geçmesi için çalışmalarımız devam ediyor. İlimizin gelişmişlik düzeyinin artırılması için yerel yönetimlerle güçlü bir iletişim halindeyiz, biz il olarak başarının, büyümenin ve gelişmenin şifresini çözdük, başarının formülü, birlik ve beraberlikten geçiyor. Bu doğrultuda tüm kurum ve kuruluşlarla güçlü bir kurumsal iletişim kurduk, çalışıyoruz" dedi.

"Ferizli\'de yeni OSB alanı taleplere karşılık verecek nitelikte."

İstanbul ve Kocaeli\'nde yatırımcı için arazi bulmanın güçleşmesiyle Sakarya\'nın adının gündeme geldiğini ifade eden Kösemusul, "Biz de talepler üzerine Ticaret ve Sanayi Odası olarak hazırlıklarımızı süratlendirdik. SATSO Meclis Başkanımız Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu üyelerimizle birlikte Ferizli\'yi ziyaret ettik. Son on yılda ülke ekonomisinin hızlı büyümesi ve özellikle İstanbul\'un bir finans merkezine dönüştürülerek sanayisinin bir tarafta Trakya diğer tarafta Kocaeli Sakarya hattına kaydırılma çalışmaları çerçevesinde ilimizde bir hareketlilik yaşandığı gerçekliktir. Bölgenin lojistik önemi özelikle Karasu Liman inşaatının tamamlanıyor olması ve yeni demiryolu, 3. boğaz köprüsü yol güzergahı üzerinde olması nedeniyle gittikçe artmıştır. Ferizli\'de baktığımız araziler hem yeni demiryolu hattı kenarında, hem limana yakın olacak. Ferizli\'de yeni OSB alanı taleplere karşılık verecek nitelikte. Biz çevreye önem veren ve şehrimizi kirletmeyecek sanayinin ilimizde kontrollü OSB\'lerde konşulanmasını istiyoruz. Ve sanayileşmenin kıymetli tarım arazileri dışında gelişmesi için Meclis başkanımız yönetim olarak özellikle hassaslık gösteriyoruz" diye konuştu.

"İSO verilerine göre 2. en büyük 500 şirketi arasında Sakarya\'dan 15 firma yer alıyor."

Kösemusul, 2013 yılı ilk 6 aylık ihracat rakamları değerlendirildiğinde Sakarya\'nın yüzde 55 artış göstererek ihracatını en fazla artıran il olduğunu belirterek. "Bu aynı zamanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artış göstermiştir. Haziran ayı ihracat rakamlarına göre de yüzde 14\'lük bir artışla bu başarının tesadüf olmadığını göstermiştir. Bu başarıda emeği geçen tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye\'nin 2012 yılındaki ikinci 500 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. İstanbul Sanayi Odası\'nın (İSO) verilerine göre ikinci en büyük 500 şirketi arasında Sakarya\'dan 15 firma yer alıyor. Firmalarımızı tebrik ediyor, bize bu gururu yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl verilerine dayanılarak yapılan ve Türkiye sanayisi adına önemli verilerin yer aldığı Türkiye\'nin ilk ve ikinci büyük 500 sanayi kuruluşu raporu ve 2013 yılı aylık ihracat rakamları gösteriyor ki dünyanın içinden geçtiği dar boğazdan Türkiye ve Sakarya en minimum seviyede etkilenme gayreti içindedir. Bu manada değerlendirmek gerekirse ilk ve ikinci 500 listesinde yer alan firmalarımızın tüm üyelerimize örnek olmasını ümit ediyorum. SATSO olarak üyelerimizin başarılı çalışmalarının devamlılığı adına çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

"Marka Kent oluşturmaya gayret ediyoruz."

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, otomotiv şehri Sakarya vizyonu çizdiklerini ifade eden Kösemusul, "Hem sosyo ekonomik yapısı hem de diğer alandaki gidişatı ile bir Marka Kent oluşturmaya gayret ediyoruz. Bizim girişimlerimizin ve öncülüğümüzün ardından benzer çalışmaları memnuniyetle izliyoruz. Cumhuriyetin 100\'üncü yılı olan 2023\'e odaklı bir hedef doğrultusunda geleceğe doğru yol alırken, yükselen piyasa ekonomilerinde ortaya çıkan düşük potansiyel büyüme, yavaşlayan kredi hacmi ve ABD\'deki parasal sıkılaştırmanın sermaye hareketlerini sınırlaması, yeni riskler ortaya çıkarttı. Bu durum; büyüme üzerinde sınırlayıcı bir etki yarattı. Yüzde 4 civarında bir büyüme öngörülüyordu beklentini çok az gerisinde kaldık. Ancak küresel piyasalardaki olumsuz hareketlilik, bizleri bugüne ve geleceğe yönelik hedef ve planlarımız konusunda kuşkuya, karamsarlığa asla sevk etmemelidir. Biz Türkiye olarak, ekonomi bağlamında geçmişte oldukça zor günler geçirdik, ama her seferinde hep beraber, elbirliğiyle yolumuza devam ettik. Bugün ve gelecekte de aynı anlayışla yolumuza devam edeceğimize inanıyor, sanayiciler olarak hedeflerimize ulaşmak için her türlü çabayı göstermeye de devam edeceğimizi belirtmek istiyorum. Turizm gelirlerimiz hem sayı hem de gelir olarak iyi gidiyor, Onlardan arındırdığımızda ihracatımız dünyadaki talep koşullarına rağmen iyi gidiyor” diye konuştu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]