Kız yurdunu kapatmaya Çevik Kuvvet'le geldiler

Sakarya\'nın Adapazarı İlçesinde bulunan ve 120 öğrencinin kaldığı Özel Aykar Kız Öğrenci Yurdu\'nu kapatmak için gelen ekiple yurt sahibi arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Belediye Ekipleri yurdu ruhsatı olmadığı için kapatmak istediklerini belirtirken yurt sahibi Hüseyin Yıldızhan, yurtlarının Milli Eğitim Bakanlığı\'ndan ruhsatı olduğunu söyledi.

Özel Aykar Kız Öğrenci yurdunda sabah saatlerinde geniş güvenlik önlemleri altında yurdu kapatmak için gelen ekipler ile yurt sahipleri arasında gerginlik yaşandı. Kısa sürede önlenen gerginlik sonrası yurt Sahibi Hüseyin Yıldızhan bir basın açıklaması yaptı.
Yıldızhan, yurtlarının Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsatlı olduğunu belirterek, "Bu konuda Bakanlığımızın 2010 yılında yayınladığı Resmi Gazete'deki özel yurtlar kapsamında açılmış bir yurduz. Bu kanunun 5’inci maddesine göre yurtların açılıp kapanması bakanlığa bağlıdır. Kapanacak olan yurtlarının durumunun da valilikçe belirleneceğini söyler. Şuanlık kapatma söz konusu değil. Gerekli mercilerle konuşuldu. Sakarya Valisi Mustafa Büyük’e bilgiler aktarıldı. Belediyemizin bu isteğine karşı dava açtık. Davamız şu anda görüşülmekte. Yasal bir uygulama değil. Burada Bakanlığ'ın itibarı söz konusudur. Bunun sorumluluğu valiliğindir. Belediyenin değil" dedi.

Yurtta kalan öğrencilerden biri olan Sevgi Özşeker ise, yurdu tercih etmelerindeki en önemli nedenlerinden birinin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı olması olduğunu belirterek; "Yurdumuzun kapatılmasını istemiyoruz. Gerek eğitim olarak gerekse hizmet olarak yurdumuzdan memnunuz" şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Yurtbir Sakarya Şube Başkanı Yaşar Kaba ise, "Biz Bir aileyiz. Bir sorun varsa içimizde çözeriz. Gerekli makamlara gerekli bilgiler gitti. Geri çekilmeler başlandı. Önce Milli Eğitim bizi denetler. Denetlendikten sonra sorun çıkmamışsa valilik açabilir imzası atar. Yani biz Bakanlık tarafından, Valilik tarafından açılmış oluruz. Bizi ancak Bakanlık ve Valilik kapatabilir. Öğrencinin barındığı bir yerde bir otobüs Çevik Kuvvet’in olması insanların kafasında kötü imaj oluşturmaz mı? Yurtlarla ilgili yasada çıkan maddenin özetini size söyleyeyim, biz Bakanlık tarafından açılırız, Milli Eğitime bağlıyızdır. Bizi denetleyen kurumlar Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı tarafından denetleniyoruz zaten. Bizi belediye denetleyemez. Valimiz ile konu görüşüldü. Yargıtay halletsin dedi. Yürütme durdurulması iki günde olacak iş değildir. Bazı onaylardan geçecek. Belediye sadece aracı kurumdur. Bunun tam çözümü olan yargı süreci başladı. Biz barındırdığımız öğrenciyi sokağa atamıyoruz. Bizim barındırdığımız öğrencinin yurdu kapanmışsa, Valilik bu öğrencilere yer bulması gerekir. Sokağa atamayız" dedi.

Yapılan görüşmelerin ardından yürütmesi durdurulan kapatma kararı ile ilgili olarak son sözü mahkeme söyleyecek.

Bu sabah özel bir öğrenci yurdunu işyeri açma ruhsatı almadığı için kapatmaya giden Adapazarı Belediyesi ekipleri ve yurt sahipleri arasında yaşanan gerginliğin taraflarından biri olan Adapazarı Belediyesi cephesinden açıklama geldi.

Adapazarı Belediyesi Encümen Salonu’nda bir basın toplantısı düzenleyen Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Özüm, kanunlara aykırı davranmadıklarını ve yurdun işyeri açma ruhsatı almadığını belirtti.

Yurtlara ruhsat almaları konusunda daha önce uyarılar yaptıklarını anlatan Özüm, “Uyarımızın sonucuna geldik. Yut-Bir tarafından bir çelişki vardı. Çalışma ruhsatları Milli Eğitim'den, işyeri çalışma ruhsatlarının ise belediyelerin yükümlülüğü olmadığı yönünde görüşleri vardı. Bu görüşlerle alakalı yaklaşık 6 ay önce bu şekilde işyeri açma ruhsatı almalarını söyledik ancak onlar bunu İçişleri Bakanlığı'na soralım dediler. Bu yüzden biz tekrar sorduk. Netice 6 ay sonra geldi. Bu yurtların işyeri açma ruhsatı almaları gerektiği bize bildirildi. Yazışmaların tamamı biz valilik aracılığıyla bakanlığa yaptık. Bakanlıkça bu durum değerlendirilmiş ve özel eğitim kurumlarının dışında tutulduğu belirtilmiştir. Belediye mücavir alanındaki ruhsatlandırma çalışmalarını kanunları yerine getirme görevimiz var. Buralarda elim bir kaza olduğu zaman sorumlusu hemen belediye olur. Biz belediye olarak sadece yasal sorumluluğumuz yerine getiriyoruz" dedi.

Adapazarı’nda 42 öğrenci yurdu olduğunu belirten Başkan Yardımcısı Özüm, bu yurtlardan 9’unun işyeri açma ruhsatı aldığını hatırlattı. Yurtların Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yurt ruhsatı almasının zorunlu olduğunu ve kendilerinin de bu yurtlara işyeri açma ruhsatı verebilmek için bu ruhsatın şart olduğunu anlatan Özüm, “Bizler kanunların emrettiğini yerine getirmekle mükellefiz. Oralarda yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta bu yerlerin ruhsatı olmadığı durumda sorumlu belediyemiz olacaktır. Bugün bir mühürleme olayı oldu. Yurt sahibi mahkemeye dava açmış. Biz de bu mahkemenin sonucunu bekleyeceğiz ve karar açıklanan kadar herhangi bir işlem yapmayacağız. Eğer mahkeme yurtların işyeri açma ruhsatı almasına gerek yok derse ısrarcı olmayız. Mahkeme sonuçlandığı zaman karar her iki tarafı da bağlayacaktır. Bunu Yurt-Bir başkanının bizi ziyaretinde de dile getirdik ve konuyu tatlıya bağladık” diye konuştu.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]