Kist Hidatik hastalığına dikkat!

Ülkemizde görülen önemli paraziter hastalıklardan en önemlisinin Kist Hidatik hastalığı olduğu belirtildi.

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, özellikle Kurban Bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılmasının Kist Hidatik hastalığı açısından risk teşkil ettiğini söyledi.

Kist Hidatik hastalığının, insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kist oluşturarak ölüme sabep olabilen bir hastalık olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Kist Hidatik etkeni olan parazit, köpeklerin bağırsaklarında yaşar ve yumurtaları köpek dışkısı ile çevreye atılır. Bu yumurtalar insan, koyun ve sığırların iç organlarındaki kistlerin içinde olgunlaşarak parazit haline gelir. Hasta koyun, sığır, keçi gibi ot yiyen hayvanların kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi ile hastalık tekrar köpeklere bulaşır ve bu döngü böylece devam edip gider”

Kist Hidatik nasıl bulaşır?

Hasta koyunların, keçilerin ve sığırların kistli sakatatlarını yiyerek paraziti alan köpeklerin dışkıları ile parazit yumurtalarının çevreye saçıldığını kaydeden Erdoğan, bu yumurtaların rüzgar ve böceklerle taşınarak yiyeceklere, su ve toprağa geçtiğini söyledi. Erdoğan, parazit yumurtalarının bulaştığı yiyeceklerin yenilmesi, suların içilmesi, köpeklere dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması ve toprağa temas ettikten sonra ellerin iyice yıkanmaması ile hastalığın insanlara bulaştığını dile getirdi.

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Hastalığın insanlarda hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, yerleştiği organa göre gösterdiği belirtilerin de değiştiğine dikkat çeken Erdoğan, “Kistler karaciğere yerleşince bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı ve karında şişkinlik olabilir. Kistlerin patlaması sonucu hastalık ölümle sonuçlanabilir” diye konuştu.

Kist Hidatik hastalığından korunmak için ne yapılmalı?

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Kist Hidadit hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kurban Bayramında kestiğimiz kurbanlıkların kistli sakatatlarını köpeklere yedirmeyip bunları derince bir çukura gömmeliyiz. Köpeklere asla çiğ et ve kistli sakatat yedirmemeliyiz. Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra yemeliyiz. Köpeklere dokunduktan sonra elleri iyice yıkamalıyız. Kaynağını bilmediğimiz suları içmemeliyiz. Çocuklarımız dışarıda gezip eve geldiklerinde, ellerini iyice yıkamalarını sağlamalıyız. Köpekleri yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlamalıyız. Köpeklerimizi, çocukların oynadıkları oyun bahçesi, park, okul bahçesi gibi yerlerde gezdirmemeliyiz.”
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]