Kentsel dönüşüm için ilk adım atıldı

Erenler Belediyesi tarafından Yeni Mahalle ve Küpçüler Mahallelerinde gerçekleştirilecek olan Kentsel Dönüşüm Projesinin imza töreni Belediye Meclis Toplantı Salonu\'nda gerçekleşti.

Törene katılan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk’ü cesaretinden dolayı kutlayarak, “Şehrimizin bu tür çalışmalara çok ihtiyacı var. Hem Erenler hem Sakarya’mız için hayırlı sonuçlar vermesini diliyorum. Başkanımıza da dayanma gücü diliyorum. Çünkü bu zor bir iştir ama hep beraber bu zor olan işi başarmak konusunda beraberce hareket edeceğimi ifade ediyorum” dedi.

Bina sayısı 636, konut sayısı 1234 işyeri sayısı 203

Erenler Belediyesi meclis toplantı salonunda gerçekleşen imza töreni ve bilgilendirme toplantısına; AK Parti Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik ve Ali İhsan Yavuz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Başkan Yardımcıları Osman Aydın ve Ali Akdeniz, AK Parti Erenler İlçe Başkanı Osman Hira, Erenler Belediyesi İmar İşleri Müdürü Suat Uygun, BNR Kentsel Dönüşüm Planlama Proje ve Müşavirlik Mühendislik İnş.San.Tic.Ltd.Şti. ortaklarından Şehir Plancısı Bener Karagedikli, Erenler Belediyesi Meclis Üyeleri mahalle muhtarları ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk konuşmasında Kentsel Dönüşüm süreci hakkında bilgiler verdi. Öztürk; “Bugün bence Sakarya tarihinin belki de en önemli en büyük projelerinden bir tanesine imza atmış olacağız. Aslında Van depremi öncesinde 184 dönümlük alanla ilgili bakanlığa kentsel dönüşümle alakalı bir müracaatımız olmuştu. Ancak hemen akabinde Van depremi oldu ve Sayın Başbakanımızın basında yapmış olduğu açıklamalar bizi daha farklı düşüncelere sevk ettiğinden dolayı onu o an dondurduk ve yeni çıkacak yasayı bekledik. Biliyorsunuz “Siyasi hayatıma mâl olsa da bu kentsel dönüşüm olacak” demişti Sayın Başbakanımız bizde bunun üzerine hareket ettik. 6306 sayılı yasa çıkmasının neticesinde 184 dönümlük alanı toplamda 666 dönüme yani 66,6 hektara çıkardık. Genel Müdürlüğünün bana verdiği bilgiler çerçevesinde yüzölçümü olarak Kentsel Dönüşüm için Türkiye’nin en geniş alanı Erenlerde. Bununla ilgili biz önce kendi meclisimizde bir karar aldık sonra Büyükşehir Belediyesi\'nden karar çıktı. Nihayetinde biz bunu bakanlığa sunduk. Bakanlar kurulu, Başbakan ve Cumhurbaşkanının onaylamasından sonra resmi gazetede yayınlanmasının nihayetinde bu iş resmen yürürlüğe girmiş oldu. Bu bölgede toplamda tapu sahipliği olarak 1536 malik var. Bina sayısı 636, konut sayısı 1234 işyeri sayısı 203 toplamda bağımsız bölüm sayısı ise 1437’dir. Bölgedeki Nüfus sayısı toplamda 3970’tir. Bizim hedefimiz yapılacak kentsel dönüşüm sonucunda asgari 20 bin nüfusu bu bölgede barındırmaktır. Bölgede önemli bir 3000 konutluk boş alan var. Yık yaptan ziyade yap yık çalışma modeli ile bir çalışma başlatmak istedik. Bu bize ciddi bir rahatlama ve güç veriyor. O Bölgede Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılarak biten bir HES projesi var ve yine 124 dönüm alan içerisinde Büyükşehir Belediyemiz tarafından başlatılan Sakarya Park projesi var. Yapacağımız kentsel dönüşüm ile o çalışmalar bir bütünlük sağlayacak. Şunu İddia ediyorum Sakarya’nın en gözde en güzel mekânlarından bir tanesi kentsel dönüşümden sonra bu bölge olacak” dedi.

"2,5 ay sonra bir konsept tasarım ortaya çıkmış olacak"

BNR Kentsel Dönüşüm Planlama Proje ve Müşavirlik Mühendislik İnş. San. Tic. Ltd. Şti. ortaklarından Şehir Plancısı Bener Karagedikli firma hakkında katılımcıları bilgilendirdikten sonra kendilerinin yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Karagedikli; “İyi sonuç alacağımızı düşündüğümüz Sakarya İlimizin Erenler İlçesinde bir dönüşüm sürecine başlıyoruz. İhaleye katılmadan önce arkadaşlarımızla araziyi gezdik. Arazi bizim gözümüzde potansiyel dönüşüm alanı. Dönüşümün uygulanabilirliğinin en yüksek olduğu arazi kriterlerine sahip bir yer. Biz burada dönüşümle ilgili hiçbir endişeye hiçbir kaygıya sebep olmadan büyük bir güvenle sürece başlıyor olacağız. Yer teslim süreci tamamlandıktan sonra Hukuken işe başlayabilir duruma geldikten sonra arazide bir mülkiyet analizi yapacağız. Kimin mülkiyetten doğan ne kadar hakkı var onu belirleyeceğiz. Arazinin zemin etüdü raporlarını hazırlayacağız. Hali hazır haritalarını güncelleyeceğiz. Tasarım grubumuzla burayla ilgili tasarım çalışmalarını başlatacağız. Kentsel tasarımın ardından mimari proje ölçeğine indireceğiz. Ortaya çıkan tasarım ve mimari proje ile sahadan elde ettiğimiz bulguları çarpıştıran matematiksel bir model ortaya çıkaracağız. 2,5 ay sonra bir konsept tasarım ortaya çıkmış olacak. El birliği ile şehre katkı sunacak bir dönüşüm sürecini hep beraber yaşayacağımızı ümit ediyorum” dedi.

"Sakarya’nın dönüşümüne katkı sağlayacak"

Kentsel dönüşümün imza törenine katılarak bir konuşma yapan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Kentsel Dönüşümle ilgili şunları söyledi: “Sakarya için önemli bir projenin tanıtımı müşavir firmanın işe başlaması protokolü için bir aradayız. Demokratik ülkelerde en zor işlerden bir tanesi de dönüşüm meseleleridir. Her şeyden önce Erenler Belediye Başkanımız Cavit Öztürk’ü cesaretinden dolayı kutlamak lazım. Tabii ki Kentsel dönüşüm yaparken sadece şehirlerin görüntüsü ile değil aynı zamanda deprem mevzuatlarına uygun olarak şehirlerin yeniden yapılanması ve yapı stoklarının yenilenmesi göz önüne alınarak yapılması gereken işlerdir. İnşallah Sakarya’da önemli bir örnek olacak ve Sakarya’nın dönüşümüne katkı sağlayacak. Tabi burada herkese önemli görevler düşüyor. İlerde nasıl bir dönüşüm modeli yapılacağı ortaya çıkacak. Son dönemlerde dönüşümlerde önemli tecrübeler kazanmış bir ülkeyiz. Bence müşavir firma çalışmasını bitirene kadar konu üzerinde çok fazla detaylı konuşmamak lazım. Çünkü bize müşavir firmanın vereceği detaylar ve veriler sonunda vatandaşlarımıza nasıl bir imkân ve nasıl bir alternatif sunacağımız ortaya çıkacak. Önemli olan iyi niyetle bir işe başlanmış olmasıdır. Şehrimizin bu tür çalışmalara çok ihtiyacı var. Hem Erenler hem Sakarya’mız için hayırlı sonuçlar vermesini diliyorum. Başkanımıza da dayanma gücü diliyorum. Çünkü bu zor bir iştir ama hep beraber bu zor olan işi başarmak konusunda beraberce hareket edeceğimi ifade ediyorum.”

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]