"Keneleri zehirleyelim derken çevreyi zehirliyoruz"

Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kene ile mücadele için park, bahçe ve açık alanların bilinçsizce ilaçlanmasının kenelerden çok toprağı, suyu ve bitkileri zehirlediğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte kenelerin görülmeye başladığını belirterek, kene ile mücadelenin çevreyi zehirlemeden yapılması gerektiği uyarısında bulundu. Kene ile bilinçsiz ve çevreyi zehirleyen bir yöntem uygulandığını vurgulayan Yıldız, “Dünyanın gelişmiş ülkeleri kene ile çevreyi, doğayı ilaçlayarak değil, zamanında ve kaynağını ilaçlayarak mücadele ediyor.” dedi.

"Öncelikle ahırları ilaçlayın"

Kenelerin hayvanların yaşadığı bölgelerde daha fazla görüldüğünü, bu sebeple ahırların ve hayvan barınaklarının bahar aylarında keneye karşı ilaçlanmasının, kenelerin çoğalmasını engellemek için hayati önem taşıdığını kaydeden Yıldız, açık alanların ilaçlanmasının kenelerden ziyade toprağın, suyun, bitkilerin zehirlenmesine neden olduğunun altını çizdi. Yıldız, şu uyarılarda bulundu: “Belediyelerin park alanlarını ya da piknik alanlarının ilaçlanmalarına dün olduğu gibi bugün de karşıyız. Toprağa atılan her ilaç toprak üzerinde bulunan tüm faydalı ve de zararlı tüm canlıları öldürüyor. Bu ilaçlama yönteminin kene mücadelesi için kullanılması doğru değildir. Bu yöntemle yeraltı suları zehirleniyor. Bu zehir bitkilere, meyve ve sebzelere de bulaşıyor. Bu meyve ve sebzeleri tüketen insanların da sağlığı tehlikeye giriyor. Bu tür vahşi ilaçlama yerine lokal ilaçlamalar yapılmalı.”
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]