Kene Korkusu Paranoyaya Dönüştü

Türkiye'de kene korkusu paranoyaya dönüştü. Kene gelmesin diye evlerinin önüne ateş yakanlar, evinin içini ilaçlatanlar, kireç dökenler bile çıkıyor. Bazı aileler, çocuklarını bahçeye çıkarmazken, okula göndermek istemeyenler bile oluyor.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kenelerin sürekli gündemde tutulması ve abartılmasının halkın psikolojisini bozduğunu söyledi. Bütün dünyada kene sebebiyle ölümler olduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye'de kene korkusunun paranoyaya dönüştüğünü vurguladı.

Avrupa'da kene ısırmalarının yüzde 20'sinin ölümle sonuçlandığını, Türkiye'de ise bu oranın sadece yüzde 5 olduğunu altını çizen Yıldız, "O ülkelerde halk paniklemiyor. Gelişigüzel her yeri ilaçlamıyor. Genelde ilaç hiç kullanılmıyor, doğanın dengelemesi bekleniyor.Zaten keneler ilaçlara karşı direnç gösteriyor." dedi.

Veteriner hekim olarak gerek telefon ve gerekse yüz yüze çok sayıda kene ile ilgili sorular aldıklarını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Bırakın bahçeleri, açık alanları inanılmaz ama evinin içini keneye karşı ilaçlatanlar bile var. Çok acı bir durum. Büyük bir cahillik. Evinin önünü kireçleyenler, çocuklarını bahçeye çıkarmayanlar, okula göndermek istemeyenler, evlerinin önünde ateş yakanlar bile var. Ayrıca, her gün saçma sapan kene sorularına maruz kalıyoruz. Bu iş iyice çığırından çıktı. Tedbir alınması gerekir."


"GEREKSİZ İLAÇLAMA VATAN HAİNLİĞİ İLE EŞDEĞER"


Her yerin keneye karşı gelişigüzel ilaçlanmasını görmekten dolayı büyük bir acı ve utanç duyduğunu dile getiren Yıldız, "Her yer ilaçlanıyor. Keneler, ilaçlamayla yok olmaz. Bunu defalarca söyledik. Bu bir çözüm değil. İlaçlar keneden ziyade, su kaynaklarımızı, çevremizi zehirliyor. Kuşları, yararlı böcekleri öldürüyor. Bu da kenelerin daha çok çoğalması anlamına geliyor. Bir hekim olarak gereksiz ilaçlamayı vatan hainliği ile eş görüyorum. Çünkü yapılan çok büyük bir kötülük, insana, ülkeye, çevreye ihanet. Ayrıca, ilaçların neredeyse tamamı ithal ediliyor. Milyonlarca dolar paramız israf ediliyor. Bu işe artık dur denilmesi gerekir" diye konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]