Kendileri Küçük, Ürettikleri Büyük!

Kaynarca ilçesindeki Merkezi İlköğretim Okulu'nda okuyan Huriye Gözde Sevinç ve Ayşe Gamza Sevinç isimli kardeş öğrenciler, dalgadan elektrik üreten elektrobüs icat etti.  

Milli Eğitim Bakanlığı'nın TÜBİTAK işbirliğinde düzenlediği Bu Benim Eserim Proje Yarışması'nda Sakarya'nın Kaynarca ilçesindeki Merkez İlköğretim Okulu öğrencileri büyük bir başarı gösterdi. Huriye Gözde Sevinç ve Ayşe Gamze Sevinç isimli kardeşler, danışman öğretmen Erkan Çavurmirza'nın rehberliğinde kısa adı Elektrobüs olan 'Deniz Enerjisinden Elektrik Üretimi Elektrobüs'ü icat etti. Proje, Bu Benim Eserim Proje Yarışması'nda Türkiye birincisi oldu.

Elektrik Nasıl Üretiliyor?

Proje hakkında bilgi veren Huriye Gözde Sevinç, ülkemizin enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ama bu enerji kaynaklarının 4/3'ünü kullanamıyor maalesef. Biz de alternatif enerji kaynaklarını üretip kullanarak, ülkemizin bu enerji açığını gidermeye ve enerji kaynakları bakımından dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladık." Projeyi yaparken otomobil motorunun çalışmasından esinlendiklerini anlatan Sevinç, sözlerine şöyle devam etti: "Otomobil motorundaki pistonların aşağı yukarı hareket etmesi, projemizdeki şamandıraların aşağı yukarı hareket etmesine çok benziyor. Bizim projemizdeki temel esas, dalga hareketlerini dairesel hareketlere dönüştürerek elektrik enerjisini elde etmek. Biz projemizde şamandıraları, dişlileri, mili ve tekerlikleri ve dinamoları kullandık. Gelen dalgalar sırasıyla şamandıraları kaldırır ve tekerleri dönmesini sağlıyor. Bu şekilde elektrik üretiliyor." 

Projemizin Birçok Avantajı Var

Ayşe Gamze Sevinç de, ürettikleri bu elektriği bir bataryada depolayıp bir evin aydınlanma ihtiyacını da karşılayabildiklerini belirterek şunları söyledi: "Eğer ülkemizde dalgalardan yararlanıp elektrik üretilirse, üç Keban Barajı'nın ürettiği elektrik kadar elektrik üretilebilir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklaması böyle. Projemizin birçok avantajı var. Çünkü ülkemizin üç tarafı denizle çevrili. Yenilenebilir enerji kaynaklardan dalgayı kullanıyoruz, tükenmiyor, bitmiyor. En önemlisi ülkemiz kendi enerji kaynaklarını kullandığı için dışa bağımlılık azalıyor ve ekonomik rahatlama ve gelişme de sağlanıyor." 
 

Kardeş öğrenciler ayrıca, projelerini geliştirmek için hayırseverlerden destek istedi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]