"Kazımpaşa Köftesi" Davası 8 Yıl Sonra Sonuçlandı

Meşhur Kazımpaşa Köftesi'ni Türk Patent Enstitüsü'nde tescillendiren Erdoğan Önaydar, bazı köftecilerin açtığı karşı davayı sekiz yıl sonra kazandı. Artık köfteciler, Kazımpaşa Köftesi ifadesini kullanamayacak.  

Serdivan ilçesi Kazımpaşa Mahallesinde taze kasap etinden ürettiği köfte ile geçimini sağlayan 55 yaşındaki Erdoğan Önaydar, 2001 yılında meşhur Kazımpaşa Köftesi adını Türk Patent Enstitüsü'nde tescillendirdi. Önaydar, tescilden sonra Kazımpaşa Köftesi ifadesini kullanan restoranlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık tarafından soruşturma açılarak Kazımpaşa Köftesi ismini kullanan restoranlar hakkında yasal işlem yapıldı.

Dava Açıldı

Markayı kullanmaya devam eden bazı işyerleri de tescil isminin coğrafi bir bölge olduğu gerekçesiyle Sakarya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme de iptal istemini haklı görerek markanın tescilinin iptali yönünde karar verdi. Erdoğan Önaydar da davayı Yargıtay'a götürdü. Davayı görüşen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de 3. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını bozarak Kazımpaşa Köftesi markasının tesciline karar verilmesi yönünde karar vererek kararı bozdu. Sakarya 3. Asliye Mahkemesi de, Yargıtay'ın kararına uyararak meşhur Kazımpaşa Köftesi markası tescilinin iptal edilmesi isteğini reddetti.

Hukuk Sürecini Anlattı

Erdoğan Önaydar'ın oğlu Fatih Önaydar, sekiz  yıl süren hukuk mücadelesini kazanmanın sevincini yaşarken, yaşadıkları hukuk sürecini anlattı. 2001 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne müracaatla Kazımpaşa Köftesi markasını tescil ettirdiklerini anlatan Önaydar, şunları söyledi: "
Tescili yaptıktan sonra markamızı da korumak istedik. Bununla alakalı olarak bizim markamızı kullananlar hakkında yasal işlem başlattık. Kazımpaşa Köftesi markasını kullanan işyerleri de markanın iptali için dava açtı. Sakarya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi de markanın iptali üzerine karar verdi. Biz de davayı Yargıtay'a taşıdık. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararı bozarak bizi haklı buldu. 3. Asliye Hukuk Mahkemesi de, bu sefer Yargıtay'ın kararına uydu. Sekiz yıldır süren hukuk mücadelesinde markamızı savunmak için uğraştık. Bundan sonraki süreçte de markamızı kullanmak isteyenler hakkında yasal işlem için başvuracağız." 

Almanya'da Şube Açacağız

Meşhur Kazımpaşa Köftesi'ni Avrupa'ya taşıyacaklarını belirten Önaydar, şöyle konuştu: "Almanya'nın Regensburg şehrinde görüşmelerimiz sürüyor. Orada bir şube açma niyetindeyiz. Ar-Ge çalışmaları bittikten sonra bunu değerlendireceğiz. Önce Türkiye'de markamızı tanıtacağız. Daha sonra yurt dışına ürünümüzü tanıtacağız."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]