Karate şampiyonasına Sakarya damgası

Sakaryalı kareteciler, Adana'da yapılan Büyükler Türkiye Karate Şampiyonası'nda büyük başarı gösterdi. Sporcularımız 6 dalda yarışmayı kürsüde tamamladı. Üç yılın finalisti Sakaryalı sporcumuz Büşra Tosun, final mücadelesinde bitime altı saniye vurduğu yumruk ile şampiyonluğa uzandı.

Türk karatesi yıldız isimlerinin buluştuğu Büyükler Türkiye Şampiyonası, sona erdi. 17-19 Aralık tarihlerinde Adana'da yapılan şampiyonada 48 ilden 147 bayan, 294 erkek sporcu mücadele etti. Kata ve kumite olmak üzere üç gün süren organizasyonda madalyalar 12 ferdi dalda dağıtıldı.

Yüreğir Serinevler Spor Salonu'nda yapılan şampiyonanın kapanış gününde bayanlarda kumite 50, 55, 61, 68 ve +68 kilo; erkeklerde de kumite +84 kilo mücadeleleri yapıldı.

Dünya ve Avrupa şampiyonu Serap Özçelik'in yer almadığı kumite 50 kilo finalinde iki genç sporcu karşılaştı. Büyük heyecana sahne olan mücadelenin ilk 20 saniyesinde Tuğçe Demiş, 2011 dünya ümitler ikincisi Sakaryalı sporcumuz Hümeyra Beyza Ünlüsoy karşısında öne geçti. Karşılıklı alınan puanlar neticesinde geride olan Ünlüsoy, bitime 12 saniye kala 4-4 eşitliği yakaladı. Ancak bir saniyesi sonra gardı düşünce rakibine bir puan verdi ve tekrar geriye düştü. Karşılaşmayı 5-4 kazanan 19 yaşındaki Tuğçe Demiş, kariyerinin en önemli başarısını yakaladı.

55 kiloda son üç yılın finalisti Sakaryalı sporcumuz Büşra Tosun, bir yıllık aranın ardından yeniden zirvede yer aldı. Bu dalda finalde iki Sakaryalı birbirlerine rakip oldu. Genç sporcu Aleyna Sezer ile karşılaştığı finale iyi başlayan Büşra, bir buçuk dakika geçilirken bir puan aldı. 36 saniye kala skor 2-0 olurken, antrenörünün itirazı ile bir puan da Aleyna'ya yazıldı. Mücadelenin skorunu, bitime altı saniye vurduğu yumruk ile bir puan daha alan Büşra belirledi. Son dört yılda dördüncü finalini yapan 2015 U21 Avrupa üçüncüsü Büşra Tosun, büyüklerde ikinci şampiyonluğunu elde etti.

Büyükler kariyerinde dört bronz madalyası bulunan Merve Baltay, 68 kiloda final yapmasına karşın gümüş madalya ile yetindi. Diğer finalist Büşra Şeyda Turan, 0-0 biten mücadeleyi hakem kararıyla 5-0 kazanarak kariyerinin zirvesine çıktı.

Son saniyede attığı yumruk madalyaya yetmedi

Bayanlarda günün en keyifli mücadelesi +68 kilo finalinde yaşandı. Son iki yılın üçüncüsü Sakaryalı sporcumuz Sena Yılmazlar karşısında Rumeysa Genç 2-0 öne geçti. Ancak rakibinin antrenörünün itirazları kabul görünce üst üste birer puan da Sena'ya yazıldı. Bitime dokuz saniye kala vurduğu yumruk ile 3-2 üstünlüğü yaşayan 97 doğumlu Rumeysa, son saniye içerisinde rakibinin etkili yumruğuna engel olamadı normal süre 3-3 bitti. Hakem kararına kalan mücadeleyi 4-1 kazanan Rumeysa Genç, bu seviye bir turnuvada kariyerinin ilk altın madalyasını elde etti.

Dünya şampiyonumuz Enes yer almadı


Erkeklerde ise sadece kumite +84 kilo mücadelesi yapıldı. Dünya ve Avrupa şampiyonu Enes Erkan'ın yer almadığı bu dalda şampiyonluğu, U21 Avrupa Şampiyonu Alparslan Yamanoğlu elde etti. Kariyerinde ilk kez büyüklerde final yapan Yunus Erşeker karşısında attığı tekme ile maçın başında 3-0 öne geçen Yamanoğlu, etkili iki yumruk ile skoru 5-0'a taşıdı. Bitime 11 saniye kala Erşeker üç puan almasına karşın mücadele 5-3 sona erdi. Bu yıl U21 Türkiye şampiyonluğu sevinci de yaşayan Alparslan Yamanoğlu, büyükler kariyerinin en önemli başarısını yakaladı.

12 dalda derece giren sporcular şu şekilde:

Bayanlar ferdi kata
1- Dilara Bozan Düzce
2- Rabia Küsmüş Ankara
3- Büşranur Kılıç Trabzon
3- Rumeysa Yazgaç İstanbul

Bayanlar kumite 50 kilo
1- Tuğçe Demiş Konya
2- Hümeyra Beyza Ünlüsoy Sakarya
3- Elif Sena Akkurt İstanbul
3- Sevil Baş İstanbul

Bayanlar kumite 55 kilo
1- Büşra Tosun Sakarya
2- Aleyna Sezer Sakarya
3- Arzu Zeybekler İzmir
3- Rumeysa Pekşen Kocaeli

Bayanlar kumite 61 kilo*
1- Umay Tokcan Kocaeli
3- Hiranur Saruhan Düzce
* Bu dalda yarı final mücadelesi veren iki sporcu da diskalifiye olduğu için madalyalar iki sporcuya verildi.

Bayanlar kumite 68 kilo
1- Büşra Şeyda Turan İstanbul
2- Merve Baltay İstanbul
3- Nurcan Çiçek Sakarya
3- Zeynep Beyza Coşkun Sakarya


Bayanlar kumite +68 kilo
1- Rumeysa Genç Ankara
2- Sena Yılmazlar Sakarya
3- Kamile Eryılmaz Ankara
3- Mücessem Buse Avcu İstanbul

Erkekler Ferdi Kata
1- Ali Sofuoğlu İstanbul
2- Mehmet Yakan Kocaeli
3- Fatih Sadullah Selman İstanbul
3- Emre Vefa Göktaş Ankara

Erkekler Kumite 60 kilo
1- Aykut Kaya İstanbul
2- Eray Şamdan Kocaeli
3- Eyüp Güler İstanbul
3- Şükrü Onur Demir İstanbul

Erkekler Kumite 67 kilo
1- Burak Uygur İstanbul
2- Ömer Kemaloğlu Ankara
3- Enes Çınar İstanbul
3- Özgür Karaali Hatay

Erkekler Kumite 75 kilo
1- Erman Eltemur İstanbul
2- Ümit Atış Sakarya
3- Müslüm Baştürk İstanbul
3- İbrahim Hakkı Özbay İstanbul

Erkekler Kumite 84 kilo
1- Samet Develi Balıkesir
2- Ziya Yaşar Konya
3- Mehmet Uygur Antalya
3- Davut Kaplan Bursa
Erkekler Kumite +84 kilo
1- Alparslan Yamanoğlu İstanbul
2- Yunus Erşeker Kocaeli
3- Rıdvan Kaptan İstanbul
3- Metehan Kabasakal Sakarya

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]