Karasu'da Yavru Mersin Balığı Yakalandı

Karasu Karadeniz'de avlanan bir balıkçının trol ağlarına takılan mersin balığı, markalandıktan sonra yeniden denize bırakıldı.

Karasu ilçesinde Denizköy açıklarında trol ağıyla avcılık yapan İbrahim Ceylan'ın ağlarına 45-50 metre derinlikte yavru bir mersin balığı takıldı. Ceylan, ağlarına takılan balığı Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer'e teslim etti. Balık İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Memiş tarafından incelendi. Markalanan balık daha sonra doğal ortamına bırakıldı.

Doç. Dr. Devrim Memiş, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kırmızı listede olan mersin balıklarının koruma altında olduğunu söyledi. Ülke sularında yavru mersin balıklarının yakalanmasının çok sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Memiş, "Sularımızda halen yavru balıkların olduğunu görmek çok önemli. Bu bizi oldukça umutlandırıyor. Çünkü mersin balıklarının doğal stoğu tükenmek üzere. Demek ki sularımızda hala yavru balık bulunabiliyor. Yakaladığımız balığı markalayarak tekrar doğal ortamına bırakıyoruz." dedi.

Üniversite olarak üç yıldır mersin balıklarının stoklarının belirlenmesi, genetik yapılarının tespiti ve kültür yetiştiriciliği konusunda Tarım Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini anlatan Memiş, bu kapsamda balıkçılarla ortak çalışma yürüttüklerini bildirdi. Memiş, şöyle konuştu: "Balıkçıları sürekli olarak mersin balıkları konusunda bilinçlendiriyoruz. Onlarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Bizim markalayarak doğaya bıraktığımız mersin balıkları balıkçılar tarafından yakalanıyor. Onlar markalanmış ya da doğal yakaladıkları balığı bize teslim ediyorlar. Bu sayede balıkları inceleme ve takip etme imkanı bulabiliyoruz."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]