"Karadeniz'de Fındığa Dayalı Sanayi Geliştirilmeli"

Karasu Sanayici İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Hüseyin Emanet, fındığın Karadeniz bölgesi için alternatifsiz bir ürün olduğunu belirterek bahçelerin sökülmesi yerine, fındığa dayalı sanayinin geliştirilmesini istedi.

Emanet, "Türkiye dünyada fındık üretiminde ve çikolata sanayinde birinci sıraya geldiği taktirde fındığın fiyatı Hamburg Borsası'nda değil Türkiye Borsaları'nda belirlenecektir." dedi.

Sakarya'daki fındık üreticilerine alternatif ürünlere yönelmeleri yönündeki tavsiyeleri değerlendiren Emanet, böyle bir öneri yerine fındığa dayalı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti. Fındığın hemen ilk iki ayda pazara indirilmesinin yığılma meydana getirerek fiyatı düşürdüğünü belirten Emanet, bu konuda devletin üreticisine sahip çıkması gerektiğini kaydetti. Emenat, "Piyasayı dengelemek için devlet eliyle koruma amaçlı alım yapılmalı, ya da güçlü tarım birliği (geçmişteki Fiskobirlik gibi) aracılığı ile destek alımları yapılarak piyasa fiyat dengesi oluşturulmalıdır. Çiftçinin ekonomik olarak sadece fındığa bağımlılığı, alternatif mesleklerle azaltılmalıdır. Üreticinin verimliliği eğitim faaliyetleri ile arttırılmalıdır. Şu anda tek ve en büyük üretici birliği olan Fiskobirlik acilen yeniden yapılandırılmalı, tüm fındık üreticilerinin ortaklığı sağlanarak yeni sermaye girişi ile tekrar eski güzel günlerine kavuşturulmalıdır." diye konuştu.

Fiskobirlik yönetimine bu konuda büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Emanet, önerilerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışmaların içinde olmaya talibiz. Bir an önce fındık ürünleri ve çikolata sanayisinin kurulması gerekmektedir. Karadeniz fındık bölgesinde fındık alternatifsizdir. Onun için fındığa alternatif aramak yerine, fındığa dayalı sanayinin kurulması teşvik edilmelidir. Hükümetimiz bölgesel teşvik paketi açıkladı. Bu paket sayesinde fındık sanayisinin geliştirilmesi için girişimcilere sıfır faizli kredi verilerek, çeşitli avantajlı imkanlar da sağlanması ile birlikte verilecek teşvikle Fındık ve çikolata sanayisi, Türkiye' de şaha kalkabilir. Bu sayede göç veren Karadeniz Bölgesi göç alan bölge konumuna gelecektir. Türkiye dünyada fındık üretiminde ve çikolata sanayinde birinci sıraya geldiği taktirde fındığın fiyatı Hamburg Borsası'nda değil Türkiye Borsaları'nda belirlenecektir."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]