"Kansere Karşı El Ele"

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkan Yardımcısı Emire Özen Olcayto, hızla artan kansere karşı sivil toplum örgütlerini bir araya getirerek, kansere karşı daha etkin mücadele yapmak istediklerini söyledi. Olcayto, 'Kansere karşı el ele' kampanyasını Sakarya'dan başlattı.

Sakarya Lösemi ve Kanser Hastaları Derneği Başkanı Nihal Akar ile birlikte Adapazarı Belediyesi Salonu'nda kampanyanın tanıtımını yapan Kanserle Savaş Dairesi Başkan Yardımcısı Emire Özen Olcayto, 2030'lu yıllarda kanserin ölüm nedenleri arasında 1. sırada yer alacağını söyledi. Kanserle mücadelenin çok önemli olduğunu, bu hastalıkla en etkin savaşın ise sivil toplum örgütleri yardımıyla yapılabileceğini kaydeden Olcayto, "Kanser artışının yüzde 75'inin az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde olduğunu görüyoruz. Biz de gelişmekte olan bir ülkeyiz. Yüzde 75'lik kanser artışına rağmen kansere para harcayabilecek bütçemiz sadece yüzde 5. Bu yüzden kanserle mücadele büyük önem arzediyor." dedi.
Olcayto, kanserin en önemli nedeninin tütün olduğunu belirtererk, şunları söyledi: "Tütün hakikaten kanserle ilgili sorunların en büyüğü. 2007'li yıllarda tütünle mücadeleye sağlık bakanlığı bütçesi ve ülkedeki tüm sağlık giderlerinin 3'te 2'si oranında harcama yapmışız. Mücadele için az kaynağımız var ama bir taraftan tütün nedenli kaybımız çok ciddi. Ülkemizin tüm turizm gelirlerine değer sigara nedenli kaybımız var."

Kanserle mücadelede konusunda 2 yıldır sivil toplum örgütleri ile ortak çalıştıklarını belirten Olcayto, kanserle mücadele etmeye çalışan dernekleri bir araya getirdiklerini ve ortak bir platform çerçevesinde buluşturduklarını vurguladı. Ankara'da Kanser Savaş Daire Başkanlığı'nda merkez ofis oluşturduklarını dile getiren Olcayto şu bilgileri verdi:
"Çalışmalarına bu ofiste başladılar. Sivil toplum hareketi platformdan, federasyona doğru ilerleyecek ve kanserle mücadele açısından güçlü bir sivil toplum hareketi oluşacak. Burada yaptığımız çalışma bu çalışmaların bir meyvesi. Kanserle mücadele konusunda "Kansere Karşı El Ele" sloganıyla ülke çapında derneklerimiz aracılığıyla çalışmaya başlıyoruz. Bu çalışmanın ilk adımı da Adapazarı'nda başladı. Adapazarı'nda yapılan bu çalışma tüm ülkeye yayıldığı zaman ülkemiz açısından kansere karşı el ele deme şansımız olacak. Bu sloganı söylemeye başladığımız nokta Adapazarı. Bundan çok gurur duyuyorum. Önümüzdeki günlerde 'Kansere karşı el ele projesi' adım adım yayılacak. Kanser Savaş Daire Başkanlığı sivil toplum örgütlerine destek verdi. Buradaki amaç kansere karşı kendi çapında tanınan dernekleri bir araya getirerek daha etkin bir mücadelenin sağlanabilmesidir. Ortak bir sivil toplum hareketinden çıkarak federasyona doğru yol almalarıdır."

Kampanya çerçevesinde kanserden korunma bilgileri içiren 20 bin el broşürü dağıtıldı, 3 bin afiş şehrin çeşitli yerlerine asıldı.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]