Kamu binalarında enerji tasarrufu dönemi başlıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Büyükşehir Belediyesi paydaşlığı ile gerçekleştireceği Kamu Binalarında Enerji Etkin Uygulamaları ile ilgili “Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi” Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı.

Türkiye’de bir ilk olacak uygulama ile önce kamu kurumlarında başlayacak olan proje Sürdürülebilir Sakarya Projesi kapsamında Kamu kurumlarında LED aydınlatma kullanılarak enerji tasarrufu sağlamayı ve karbon salınımını minimize etmeyi amaçlıyor.
Birleşmiş Milletler Hibesi alan Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projesi, Sakarya’nın sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında enerji etkin uygulamaları teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması hedefi ile SATSO Çevre Komisyonu’nun fikir elçiliğinde başlatıldı.

Komisyonun girişimleri ile SATSO tarafından hazırlanan projenin çalışmaları, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmasının ardından paydaşlar arasında imzalanan protokol ile hız kazandı. Çevre duyarlılığı ve gelecek nesillere sağlıklı bir dünya bırakabilmek amacıyla geçtiğimiz aylarda Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Gold Standart Vakfı tarafından imzalanan protokol ile desteklenen projenin ilk ayağı Büyükşehir Belediyesi hizmet Binasının LED ile aydınlatılmasına yönelik pilot çalışma ile başlıyor.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul “Daha önce iklim değişikliği ile ilgili hiçbir proje gerçekleştirilmemiş olan Sakarya için SATSO’ nun bu projesi bölgede bir ilk olma niteliği taşımaktadır. Projemiz Türkiye’ye örnek olacak nitelikte ayrıcalıklı ve dünyada ikinci olma özelliği ile de önem arz etmektedir. Bu özelliğinin yanında yapılacak olan sera gazı envanteri çalışmaları Gold Standard’ın Sürdürülebilir Şehirler projesi kapsamında yapılacak olan projelere altlık olabilmesi ve yapılan çalışmaların görünürlüğünü sayısal anlamda ortaya koymak için her sene yıllık olarak tekrarlanacaktır. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi paydaşlığında gerçekleştireceğimiz projenin Sakarya’ya hayırlı olmasını diliyor, projede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

SATSO Çevre Komisyon Başkanı M. Önol Taşöz Koordinatörlüğünde yürütülen proje ile ilgili toplantılar devam ediyor. Proje ile ilgili envanter çalışması ve detayların değerlendirildiği Çevre Komisyonu toplantısında konuşan Taşöz, yapılacak uygulamanın önemine değinerek şunları dile getirdi: “Türkiye için birçok projenin sonuç yılı olarak belirlenen 2023 yılı, SATSO’nun bu projesi için de sonuç yılı olarak öngörülmektedir. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülen proje orta ve uzun vadede büyük önem teşkil ediyor. Çalışma, çevre duyarlılığını artırmak ve konu ile ilgili ciddi bir farkındalık da oluşturacaktır” dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]