Kalitesiz Kaplama Lastiklere Dikkat!

Trafik kazalarının yüzde 9'u kalitesiz kaplama lastikler sonucu meydana geliyor. Konuyla ilgili olarak Sakarya Emniyeti'nin hazırladığı rapor ve istatistiki veriler Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sunuldu.

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü bir çalışma kalitesiz yapılan kaplama lastiklerin kazalara neden olduğunu ortaya koydu. Şehirlerarası yollardaki kazaları inceleyen polis, kazaların yüzde 9'unun kaplama lastiğin patlaması ya da kaplama lastiğe çarpma sonucu meydana geldiğini tespit etti. İstatistiki verilere göre, şehirlerarası yollarda son 32 ayda meydana gelen bin 541 kazanın 143'ü kaplama lastiklerden kaynaklanıyor. Kaplama lastiğin neden olduğu kazalarda onlarca kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

Kaplama lastik üretimi yapan bir firmanın sahibi Volkan Tetik, standartlarına uygun yapılmayan kaplama lastiklerin kazaların en önemli nedenleri arasında olduğunu söyledi. Türkiye'de kaplama işi yapan 250 civarında iş yeri olduğunu anlatan Tetik, bunlardan 20'ye yakının standartlara uygun kaplama yaptığını vurguladı. Ağır vasıtaların lastiklerinin kaplama yapıldığını ifade eden Tetik, kaplama lastiğin yenisinden 3'de 1 fiyatına yapıldığı için tercih edildiğini dile getirdi. Merdiven altı üretim yapan firmaların hiç bir denetime tabi tutulmadığına dikkati çeken Tetik, şunları söyledi: "Merdiven altı üretim diye tabir ettiğimiz ufak atölyelerde kalitesiz malzeme kullanılarak ve hiç bir standarta uyulmadan yapılan kaplama lastikler yollarda atıyor ve kazalara neden oluyorlar. Standartlarına uygun yapılan lastiklerin atması mümkün değil. Her lastik kaplanacak diye bir durum yok, tamir görmüş hasarlı lastikler kaplama yapılamaz. Ancak araç sahipleri ve sürücüler ucuz olsun da nasıl olursa oldun diye düşünüyorlar. Denetim olmadığından bazı kaçak iş yerleri bu lastiklere dahi kaplama yapıyorlar. Bu iş yerleri kalitesiz kauçuk ve kaplama malzemesi kullanıyor. Biz ise kaplama için getirilen lastiği iyi bir kontrolden geçiriyoruz. Eğer kaplamaya uygunsa tüm işlemlerini bilgisayar ortamında kontrol ederek gerçekleştiriyoruz."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]