Kaliteli Buğday İçin!

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, yaptığı açıklamada, daha bol ürün ve kaliteli buğday elde edilmesi için çiftçileri süne ile mücadeleye çağırdı.

Çakar, 2008 yılı tahmini hububat ekiliş alanlarının Sakarya'da 227 bin dekar olduğunu belirterek, "Önemli bir hububat zararlısı olan süne, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek zarar vermekte, bitkiler geliştikçe de başakların kurumasına neden olmaktadır. Daha sonra ise süne yavruları danelerin süt ve sarı olum devrelerinde daneleri emerek beslenmekte, bunun sonucunda da danenin özü bozulmaktadır. Bu tip buğdaylardan ekmek ve makarna yapma imkanı olmayıp, sadece hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Müdürlüğümüzce süne mücadele programında 40 bin dekar alanın gözlemlenmesi uygun görülmüş, toplam 3 sürvey, 1 kontrol olmak üzere 4 ekip oluşturulmuştur.

Süne mücadele programı çerçevesinde yapılan kıymetlendirme sürveyleri sonucunda, sünenin bazı köylerimizde yoğun olduğu tespit edilmiştir. Mayıs sonu itibariyle yumurta ve parazitoid sürveyleri yapılmış ve süne yumurtalarının doğadaki faydalı sinekler ve arıcıklar tarafından bozulmaları gözlenmiştir.

Ancak bu sene iklim koşulları süne yoğunluğunu arttırmıştır. Bunun sonucunda da Kaynarca ilçesine bağlı Kayacık, Topçu ve Dudu köylerinde yaklaşık 5 bin 200 dekar alanın ilaçlanması yapılmıştır. Kullanılan ilaç Bakanlığımızca karşılanmış ve ilaçlamalar ekiplerimiz kontrolünde gerçekleştirilmiştir. Böylece ürettiğimiz buğdayın ekmeklik kalitesinin daha da yükselmesi sağlanmıştır" dedi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]