Kahraman çoban öyle bir buluş yapmıştı ki...

Sakarya Geyve Vadileri ve Şelaleleri Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından Kurtuluş Savaşı sırasında, kalabalık asker izlenimi vermek için keçilerin boynuzuna çıra bağlayıp yakarak düşmanı kaçıran isimsiz çoban anıldı.

Geyve Akıncılar Köyü’ndeki vadide, 10 kilometrelik parkurda yapılan anma yürüyüşüne Sakarya Gençlik Derneği, çeşitli doğa ve dağcı kulübü üyeleri ve köy sakinleri katıldı.

Dernek Başkanı Kamuran Tan, hem isimsiz çobanı anma, hemde şelaleleri tanıtma ve korunmasına yenelik bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi. İsimsiz çobanın Geyve Boğazı mevkiinde karargâh kuran düşman birliğini fark edip, onları korkutmak amacıyla sürüsündeki keçilerin boynuzuna çıra bağlayıp yakarak, keçilerini Kocatepe sırtlarında dolaştırdığını söyledi. Tan, çobanın buluşu sayesinde düşmanın \'Türklerin ışıklısı bu kadarsa, kim bilir ışıksızı ne kadardır\' diyerek kaçtığının anlatıldığını belirterek “Cesareti ve aklıyla düşmanı kaçıran ve şehit düşürülen Çoban, Kurtuluş Savaşı döneminde boğazda yaşanan kahramanlık hikâyesinin kahramanıdır. Bu çobanın ismini bilmiyoruz. Yakında köyümüze bir anıtını yapacağız” diye konuştu.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]