İşte Toyota Türkiye'nin 2014 yılındaki hedefi

Toyota Türkiye Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Orhan Özer, 2014 yılında toplam 130 bin adetlik bir üretim planladıklarını bildirirken, "Üretimin yüzde 32’sini Verso’nun, yüzde 68’ini Corolla’nın oluşturacağını öngörüyoruz. Bunun yüzde 80’ini ihraç etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Özer, Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ\'nin 2013 üretim ve ihracatı,2014 hedefleri, yeni model araç üretimi ile sektörün durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 2013 yılının oldukça dinamik ve hedeflerine ulaştıkları bir yıl olarak gerçekleştiğini ifade eden Özer, geçen senenin birinci yarısını Corolla projesine hazırlandıklarını; bu ilk 6 aylık dönemin sadece Verso modelinin üretimi ile geçtiğinden, üretim ve ihracat adetleri açısından düşük bir dönem olduğunu kaydetti. Özer, şunları söyledi;

"Ancak, fabrika içinde bizler yoğun bir tempo ile Corolla üretimine hazırlanmaya devam ettik. Toyota Türkiye, Japonya dışında yeni nesil Corolla üretimine başlayan ilk fabrika oldu. Proje için toplam 150 milyon Euro’luk model yatırımı gerçekleşti, yeni elemanlar işe aldık. Corolla’nın bizim için özel bir yeri var. 1994 yılında, 7. nesil Corolla ile Türkiye’de ilk üretim faaliyetimize başlamış ve 2006 yılı sonuna kadar Corolla üretimine devam etmiştik. Ancak küresel üretim stratejisi doğrultusunda, Corolla üretimine ara vermiş olup, 2013 Haziran itibarıyla, 11. nesil Corolla’yı yeniden üretmeye başladık."

2013 yılında 1,5 milyar dolarlık ihracat

2012 yılı toplam üretimlerinin 77 bin adet seviyelerinde olduğunu hatırlatan Genel Müdür Orhan Özer, 2013 yılında Corolla ve Verso toplam üretim adetlerinin 102 bin adet olarak gerçekleştiğini belirtti. Üretimde bir önceki yıla oranla yüzde 33\'lük bir artışın olduğunu vurgulayan Özer, "2013 yılının sadece ikinci yarısında iki model üretmiş olduğumuz düşünülürse, Corolla’nın üretim adetlerimize etkisi açıkça görülüyor. 2013 yıl sonu Corolla ve Verso toplam üretim adetimiz 102 bin adet olarak gerçekleşti. Bunun yüzde 65’ini Corolla, yüzde 35’ini ise Verso modelimiz oluşturuyor. 50 bin adedi Corolla ve 36 bin adedi Verso olmak üzere toplam 86 bin adet otomobil ihracatı gerçekleştirdik. Bu da yüzde 85 oranında ihracat gerçekleştirdiğimizi gösteriyor ve toplamda 1,5 milyar dolarlık bir ihracat tutarına tekabül ediyor." diye konuştu.

"2014 üretiminin yüzde 68\'ini Corolla oluşturacak"

2014 yılında toplam 130 bin adetlik bir üretim planladıklarını kaydeden Özer, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu hedeflediğimiz üretimin yüzde 32’sini Verso, yüzde 68’ini Corolla’nın oluşturacağını öngörüyoruz. Bunun yüzde 80’ini ihraç etmeyi hedefliyoruz. 1.6 dizel motorlu Verso’nun seri üretimine 8 Ocak 2014 tarihinde başladık. Bu modelden bu yıl yaklaşık 25 bin adetlik bir üretim gerçekleştireceğiz. Bunun büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerine ihraç edilecektir. Bu motor tipinde tüketicilerce uzun zamandır beklenen ve talep edilen bir araç olarak, satış rakamlarının daha da artabileceği kanaatindeyim."

"Bu yılki performansı yakalayamayabilirler"

OSD’nin açıkladığı tabloya göre, sektör açısından oldukça verimli bir yıl geçirildiğinin görüldüğünü anlatan Özer; "Toplam üretim yüzde 5 artışla 1.1 milyon adet, toplam ihracat yüzde 14 artışla 828 bin adete karşılık 21.5 milyar dolar, toplam pazar yüzde 9 artışla 893 bin adet olarak gerçekleşti. Bu verimli performansa karşılık, yüzde 20 artışla 616 bin adet civarında ve toplamda yüzde 69 oranında gerçekleşen ithalat bana göre tablonun tek olumsuz kısmıdır. 2014 yılı için sektör açısından henüz çok net bir tablo öngörmek bugünden pek kolay değil. Üretim ve ihracat yapan otomotivciler için 2013 yılına benzer bir tablo gerçekleşebilir, ancak sadece satış yapan ithalatçı şirketler pazarda bu yılki performansını yakalayamayabilirler. Ülke ekonomisi adına olumlu olan cari açık azaltma çabalarıyla ithal oranı azalacağını öngörmek, ülkemiz açısından doğru bir strateji izlendiğinin göstergesi olacaktır." ifadelerini kullandı.

Dış ticaret açığı

Otomobil pazarının her geçen gün büyüdüğü Türkiye\'de, kullanılan otomobillerin yüzde 78\'inin ithal modellerden oluşmasının dış ticaret açığının artmasında bir etken olduğunu dile getiren Orhan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye’deki yerli üreticiler alıcıların tercihlerine yaklaşan modeller üretme, diğer yandan tüketiciler de eşit seçme şartları olduğunda, ülke ekonomisine katkı sağlamak için ülkemizde üretilen otomobilleri tercih etme bilincinde oldukları takdirde, bu yüzde 78’lik ithal araç oranı daha makul seviyelerde gerçekleşecektir."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]