İşte tam tahıl ekmeği tüketmenin faydaları

Tam tahıl ekmeğinin tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu belirtildi.

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, tam tahıl ekmeğinin posa, E vitamini, selenyum, demir, magnezyum, çinko ve B vitaminleri (B1, B6, niasin) gibi besin öğeleri bakımından zengin olduğunu belirterek, tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.

Tam tahıl ekmeğinin faydaları

Ülkemizin bir tahıl ülkesi olması, beslenme alışkanlıklarımız ve sosyo ekonomik yapımız nedeniyle ekmeğin beslenmemizdeki öneminin çok fazla olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Sofralarımızın vazgeçilmez besin maddesi olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sahiptir" dedi. Karbonhidrat, protein ve posa kaynağı olan ekmeğin tam tahıl, kepek, çavdar, mısır, köy ekmeği gibi pek çok çeşidi bulunduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Tam tahıl ekmeği posa, E vitamini, selenyum, demir, magnezyum, çinko ve B vitaminleri (B1, B6, niasin) gibi besin öğeleri bakımından zengindir. Bu nedenle özellikle tam buğday ekmeğinin tüketilmesi sağlık açısından önem arz etmektedir. B vitaminleri; öğrenme ve kavrama fonksiyonlarının gelişimi, aneminin önlenmesi, bazı doğum kusurlarının önlenmesi, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemlidir. Posa içeren esmer ekmeklerin, glisemik indeks (kan şekerini yükseltme oranı referansı) değeri beyaz ekmeğe oranla daha düşüktür. Glisemik indeksinin düşük olması ve posa içeriğinin yüksek olması tokluk hissini de artırır. Gerek kan şekerinin ayarlanması gerek daha fazla tokluk hissi vermesi nedeniyle kilo kontrolünde tam buğday ekmeği kullanımı beyaz ekmeğe oranla daha avantajlıdır.”

Posa içeriği yüksek olan ekmeklerin, sindirim sistemi sağlığının korunmasında ve buna bağlı kolon kanser riskinin azaltılmasında etkili olduğunu kaydeden Erdoğan, vatandaşları tam buğday ekmeği tüketmeye davet etti.

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]