İşte restore edilen tarihi caminin yeni hali

Sakarya\'da 1870\'te Alemdar Mustafa Ağa adına inşa edilen Ağa Camii, restorasyonun tamamlanmasının ardından geçtiğimiz günlede tekrardan ibadete açıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü\'nden alınan izinle Ocak ayında başlanan restorasyonla tarihi cami yeni görünümüne kavuştu. Aslına uygun olarak restore edilen caminin çürüyen ahşapları değiştirilirken, duvarlardaki hasarlar da giderildi.

Restorasyonun tamamlanmasına cami cemaatinin çok sevindiğini vurgulayan Ağa Cami İmam Hatibi Ali Ömürlü, "Cemaatimiz devamlı başka camilerde namaz kılıyordu. Onlar da her gün buraya gelip, \'ne oldu, nasıl gidiyor\' diye soruyorlardı. Onlar da restorasyonun bittiğine çok sevindi. Onlara da teşekkür ediyorum. Allah bundan sonra yıllarca burada cemaatimizle ibadet yapmamızı nasip eylesin" ifadesini kullandı.

Ağa Camii

Kömürpazarı Bankalar Caddesi\'ndeki Ağa Camii, sadeliğiyle dikkat çekiyor. Duvarları süslü olmayan, çerçevelerinde dini yazılar bulunan, taş temel üzerine inşa edilen caminin tarihi 1870\'lere dayanıyor. Tarihi camiinin üstü çatılı olup, kiremit döşelidir ve kubbesi bulunmamaktadır. Camiinin ön bahçesinde bulunan şadırvan 2001 yılında yıkılmış, yerine arka bahçede yeni bir şadırvan yapılmıştır. Mihrabında aşırı süse kaçılmamış olup, çini süslemesine rastlanmamıştır. Yalnızca yağlı boya ile biraz şekil verilmiştir. Tavanı ahşap döşeme olup, tavan ortasındaki elips biçiminde ahşap süsleme ilgi çekicidir. Cami 1870\'te Alemdar Mustafa Ağa adına inşa edilmiştir. Cami alanının önceden mezarlık olduğu, mezarlığın iptal edilerek yerine bu camiinin yapıldığı bilinmektedir. Ön bahçede tek kalan mezarın taşının incelenmesinden de anlaşılacağı üzere; söz konusu mezarda yatanın bir asker olduğu ve bayraktarlık yaptığı, adının Mustafa olduğu ve 1774 yılında şehit düştüğü ifade edilmektedir.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]