İşte Hasan Çelebi'nin Son Projesi TAMİS

Anavatan Partisi Adapazarı Belediye Başkan Adayı Hasan ÇELEBİ yaptığı gezilerde ve toplantılarda projelerini anlatmaya devam ediyor. Hasan Çelebi'nin son projesi ise TAMİS (Tarihi Mirasımızı Koruyalım) Projesi.

Çelebi, projesini şöyle anlattı;

Adapazarı; iklimi, verimli toprakları, ormanları, akarsuları, gölleri ve önemli göç yolları üzerinde bulunması dolayısıyla eski çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezi durumundadır. Bu nedenle birçok tarihi yapıya sahip olan ilimizdeki bu eserler yok olma noktasına gelmiştir.

Bizanslılar dönemine ait en ünlü eser, 560 yılında Sakarya Nehri üzerinde kurulan Justinianos Köprüsü'dür. Bu köprünün bir ucunda bulunan Zafer Takı da yıkıntı halindedir. Bizanslılardan kalma Pontogephyra, Zampi ve Tantaendie köprüleri de harabe halindedir.

Ayrıca yine Bizanslılar döneminden kalma halen harabe halinde olan birçok kalelerimiz mevcuttur. En önemlileri; Seyifler, Harmantepe, Adliye, Kurtköy, Çobankale, Paşalar ve Mekece Kaleleri'dir.

Bu tarihi miraslarımıza biran önce sahip çıkılarak restorasyonlarının yapılması için çalışmalar başlatılacaktır.

Adapazarı'ndaki ticari hayatın eskiden olduğu gibi bugünde can damarlarından biri olan tarihi Uzunçarşı ve çevreside artık korunmaya muhtaç duruma gelmiştir. Bu tarihi mirasımızda Uzunçarşı esnafımız ve koruma derneği ile müşterek bir çalışma yürütülerek Adapazarı'na yaraşır bir biçimde güzelleştirilerek korunacaktır.

Tarihi Orhan Cami günümüzde de faal olarak kullanılmakta ve iyi durumdadır.

Yöremizde kayıt dışı bulunan daha birçok tarihi yapı tesbit edilerek kayıt altına alınacak ve turizme açılacaktır.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]