İşsiz Kalanların Yeni Umut Kapısı Tarım Oldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekonomik kriz nedeniyle sanayi ve hizmetler sektöründe işsiz kalan insanların tekrar köylerine dönüş yaptığını söyledi.

Bayraktar, "Yaptığımız tespitlere göre son bir yılda hizmetler ve sanayi sektöründe işsiz kalan 900 bin kişi tarım sektörüne göç etti." dedi.

Akyazı İlçesi Ziraat Odası tarafından Kuzuluk Termal Otel'de düzenlenen 'Avrupa Birliği Sürecinde Tarım ve Kırsal Kalkınma' konulu konferansta konuşan Bayraktar, tarım sektörünün Cumhuriyet'in ilk yıllarından beri Türkiye için önemli bir sektör olduğunu vurguladı.

Tarım sektörünün öneminin son günlerde çok daha da arttığını ifade eden Bayraktar, ekonomik krizden birçok kesim gibi tarım sektörünün de etkilendiğini dile getirdi.

Krizden etkilenen hizmetler ve sanayi sektöründe işsiz kalan insanların son günlerde tekrar köylerine göç etmeye başladığını kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu: "Yaptığımız tespitlere göre yaklaşık olarak son bir yılda 900 bin kişi tarım sektörüne göç etmiş. Özellikle inşaat sektöründe, hizmet sektöründe ve sanayi sektöründe işsiz kalan insanlar bize geliyorlar. Bu açıdan tarım sektörünün önem kazanması gereken bir dönemdeyiz."

Tarım sektörünün işsiz kalan insanların istihdamını sağlamak zorunda olduğuna dikkat çeken Bayraktar, "Tarım sektörü bunların geçimini sağlamak ve bunlara bakmak zorunda. Bunun için özellikle bu günlerde tarım sektörüne Ziraat Odaları Genel Başkanı olarak destek istiyorum. Sayın Başbakan'a gidiyorum destek istiyorum. Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda destek istiyorum. Bakanlarla görüşüyorum, destek istiyorum. İstemeye de devam edeceğiz." diye konuştu.

Tarım Projeleri Geliştirmeliyiz

Ülkenin değişik yerlerinde meydana gelen sel felaketlerinde üreticinin ve tarımsal ürünlerin zarar gördüğünün altını çizen Bayraktar, gelecekte iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarının yaşanacağına vurgu yaptı.

Geçmişte olduğu gibi dünyada gıda kriziyle karşı karşıya kalınabileceğine dikkati çeken Bayraktar, Türkiye'nin sulama imkânlarını iyi kullanarak gıda krizlerini fırsata çevirebileceğini kaydetti.

İklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını önlemek için tarım projeleri gerçekleştirmek zorunda olduklarını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi: "İklim değişikliği sonucunda zaman zaman gıda kriziyle karşı karşıya kalıyoruz. Kalacağız da. Türkiye zaten bu iklim kuşağının üzerinde. Tarım sektörünü nasıl etkileyecek? Sadece kuraklıkla etkilemiyor. Bir yerde 6 ay kuraklık varsa arkasından sel geliyor. Ülkemizin değişik bölgelinde selden zarar gören üreticilerimiz ve tarımsal ürünlerimiz var. Demek ki bunlardan sonraki süreçte iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını yaşayacağız. Bunun için ne yapmamız lazım? Birlikte hareket ederek bununla ilgili tarım projeleri geliştirmeliyiz. Türkiye sulama imkânlarını iyi kullanarak gıda krizlerini fırsata çevirebilir. Bunun için akılcı politikalara ihtiyaç var. Kalıcı devlet politikalarına ihtiyacımız var. Hükümetlerin değişmesiyle politikanın değişmemesi gerekiyor. Bu konuda TZOB olarak hükümetleri bugüne kadar uyardık. TZOB, 4 milyon 900 bin üyesiyle, AB üyeliğine hazırlanma yolunda bugüne kadar önemli katkılar vermiştir, bundan sonra da katkı vermeye devam edecektir."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]