İspanya'nın AB Başkanlığı Dönemi İyi Değerlendirilmeli

İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Joan Clos Matheu, İspanya'nın Avrupa Birliği (AB) başkanlığını üstleneceği 2010 yılının ilk yarısını Türkiye'nin AB üyeliği yolunda iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi.

Matheu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'nun çalışmaları kapsamında Türk İspanyol Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO)'nı ziyaret etti.

Matheu, ziyarette yaptığı açıklamada, Türkiye ve İspanya'nın iyi politik ilişkiler içinde olduğunu belirterek, Türkiye ve İspanya başbakanlarının dostluk ilişkilerini hatırlattı. Her iki ülke başbakanı arasındaki olumlu ilişkilerin ekonomiye yansıtılması için her iki tarafa da önemli görevler düştüğünü kaydeden Matheu, ''İlk kez bu yıl İstanbul'da düzenlenecek olan Türk-İspanyol Zirvesi'nin başbakanlar düzeyinde organize edileceğini aktarmak istiyorum. Bu zirve, bir yıl Türkiye diğer yıl da İspanya'da olmak üzere her yıl düzenlenecek. Bu zirve, ikili ilişkilerin güncellenmesi ve ilişkilerin iyileştirilmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacak." dedi.

Türkiye ile İspanya Tekstil ve Otomotiv Sanayisinde İyi Bir İşbirliği İçinde

Türkiye ile İspanya'nın tekstil ve otomotiv sanayisinde iyi bir işbirliği içinde olduğunu ifade eden Matheu, tekstil ve otomotiv sektöründeki işbirliğine ilave olarak, yeni sektörlerde de ağırlık sağlanması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Bu işbirlikleri arasında yenilenebilir enerji ve altyapı konularını sıralamakta yarar gördüğünü belirten Matheu, özellikle Sakarya'nın stratejik konumu nedeniyle bu sektörlerdeki işbirliği imkanlarının yeniden tanımlanıp, geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Matheu, ortak yatırımları teşvik etmeye hazır olduklarını kaydetti. Türkiye'nin AB üyeliği sürecine İspanya'nın olumlu katkıları olduğunun altını çizen Matheu, şöyle dedi:

''En başından itibaren Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Bu destek sadece hükümetler düzeyinde değil, hükümet ötesinde toplum tarafından da paylaşılan bir husustur. 2010 yılının ilk yarısında Türkiye'nin AB üyeliği yolunda İspanya'nın AB başkanlığını üstleneceği dönemi çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Gazetecilerin sorusu üzerine, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları da değerlendiren Matheu, AB ve İspanya'nın saldırıların durdurulması için diyalog ortamını artırıcı unsurları önplana çıkardığını kaydetti. Matheu, ateşkesin kalıcı olmasını diledi. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk ise odaya üye 6 firmanın İspanya ile iş yaptığını, bu sayının çoğalmasını istediklerini belirtti.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]