İŞKUR 11.159 işçiyi istihdam etti!

İlimiz İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, 2013 yılı 1. Olağan Ocak ayı toplantısı 30.01.2013 tarihinde Valilik Toplantı Salonu\'nda Kurul Başkanı Sakarya Valisi Mustafa Büyük başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, kurul üyesi daire müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkan vekili, Sakarya Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu temsilcisi katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasında Sakarya Valisi Mustafa BÜYÜK; nitelikli ve sertifikalı işgücünün önemine vurgu yaparak İlimizde bulunan birçok işletmenin tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer aldığını, Kanunen bu işyerlerinde çalışabilmek için sertifika zorunluluğu bulunduğunu, dolayısıyla İŞKUR programlarıyla işsizlerin işverenler tarafından talep edilen mesleklerde yetiştirildiğini ve 2012 yılında verilen bu destekle en çok meslek edindirme projesi yapılan İl haline gelindiğini belirtti. Bu destek ve gayretlerinin 2013 yılında da artarak devam edeceğini ifade etti.

Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü\'nün 2012 yılı faaliyetleri değerlendirildi. İlimizde düzenlenecek işgücü yetiştirme kursları, girişimcilik eğitim programları ve istihdamın korunmasına yönelik çalışanların sertifika programları görüşüldü. Yapılan değerlendirmede, 2012 yılı verilerine göre, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 2011 yılında 10.865 kişilik açık işgücü talebi alınarak, 7.139 kişinin işe yerleştirilmesine karşılık, 2012 yılında 18.426 kişilik açık işgücü talebi alınarak 11.159 kişinin işe yerleştirildiği ifade edildi. Dolayısıyla, işverenlerden alınan açık işgücü taleplerinde % 68,9 ve işe yerleştirme sayısında % 56,3 oranındaki artışın memnuniyet verici olduğu değerlendirildi. Diğer taraftan meslek edindirme kurs programları ile ilgili olarak düzenlenen 625 programdan, 5.569 erkek ve 4.174 bayan olmak üzere toplam 9.743 katılımcının istifade ettiği belirtildi.

İl Müdürü Tekin Kaya işsizlikle mücadelede dezavantajlı grupların (engellilerin, kadınların, uzun süreli işsizlerin, eğitim seviyesi düşük işsizlerin) istihdamlarına yönelik Kurum hizmetlerinden yararlanmada öncelik tanındığını, İlimizde 2012 yılında uygulanan geçici istihdam ve eğitim modeli olan Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) programları ile meslek edinme kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik programları için yaklaşık 7.230.000 TL harcandığını ifade etti. Ayrıca, 2012 yılının tamamında meslek edinme kursları için yaklaşık 4.500.000 TL ödenek kullanılmasına karşılık, sadece 2013 yılı Ocak ayında işsizlerin meslek edinmelerine yönelik istihdam garantili kurs programları için firmalarla yapılan sözleşme tutarının, bu tutara yakın olduğunu belirterek, yılın tamamında geçmiş yıllara nazaran istihdamda en hızlı artışın olmasını beklediklerini belirtti.

Ayrıca, 2013 yılında engellilerin yardımcı hizmetler yerine üretimde çalışabilmelerine yönelik yeni programlar açmayı düşündüklerini, bu anlamda engelli açık kontenjanı bulunan işyerlerin bu konuda gereken hassasiyeti göstermelerini beklediklerini, teşvik amacıyla da engellilerin iş öğrenme maliyetini karşılamakta olduklarını ifade etti. Diğer taraftan, toplantıda İlin muhtelif sektör ve branştaki işgücü ve mesleki eğitim ihtiyaçları ile, İl düzeyinde istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirlerin belirlenmesine çalışıldı. 
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]