Işık Lisesi'nin İki Projesi Finansman Desteği Aldı

Avrupa Birliği Eğitim Gençlik Programları Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan proje başvurularında, Sakarya Işık Lisesi Proje Birimi tarafından hazırlanan 'Hayat Boyu öğrenme Projesinin (ASTROUBIS) ve 'Tarihi Yapılarda Astronomik Gezinti' projesi Türk Ulusal Ajans'tan finansman desteği aldı.

Bu çerçevede proje ile ilgili çalışma İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Polonya ve Türkiye ortaklığında iki yıl boyunca sürdürülecek. Projenin başlangıç toplantısı İspanya Zaragoza kentinde yapıldı. Toplantıya Okul Müdürü Bülent Yavuz başkanlığında fizik öğretmeni Mehmet Karakız, proje birimi öğrencileri Oğuzhan Tosun, Osman Akkoç, Ahmet Ali Altıntaş ve Emre Oğuz katıldı.

Proje toplantısı konusunda bilgi veren Mehmet Karakız, ilk olarak Zaragoza'da bulunan tarihi yapılardaki astronomik özelliklerin incelendiğini belirterek, "Özellikle El-Caferiye Sarayı heyetin dikkatini çekti. Saray, inşa edilirken yönü tam kuzey güney ekseni doğrultusunda inşa edilmiş, sarayın mescidi ise kuzeyden doğuya doğru 109 derecelik açı ile Mekke'ye doğru yönlendirilmiş. Zaragoza'daki bir başka dikkat çekici eser ise Rönesans Sarayı, bu saray inşa edilirken sarayı taşıyan sütunlar üzerine güneş sistemindeki gezegenleri temsil eden figürler usta bir işçilikle işlenmiş durumda." dedi.

İtalya'da 23 Mart 2009 tarihinde yapılacak ikinci toplantıya kadar projeye katılan bütün öğrencilerin bazı çalışmalar yapacağını kaydeden Karakız, "Işık Lisesi öğrencileri kış gecelerinde gökyüzünün tanınması ve evimizin, okulumuzun ve ilimizin coğrafi konumunun belirlenmesi konusunda çalışmalar yapacaklar. Bu proje ile hem öğrencilerin astronomiye ilgisi artırılmış olacak hem de diğer Avrupa ülkelerindeki proje ortağı okulların öğrencileri ile yapılan ortak çalışmalar sayesinde öğrencilere takım ruhu kazandırılacak." şeklinde konuştu.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]