IŞİD bahanesiyle izinsiz gösteriler

SAÜ Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. İnat: "HDP\'nin insanların sokağa dökülmesi çağrısında bulunması ve tezkere konusundaki tutarsızlığı, PKK içindeki farklı kutuplar arasında güç mücadelesini açık şekilde gözler önüne seriyor"

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, "HDP\'nin insanların sokağa dökülmesi çağrısında bulunması ve tezkere konusundaki tutarsızlığı PKK içindeki farklı kutuplar arasında güç mücadelesini açık şekilde gözler önüne seriyor" dedi. 

İnat, Güneydoğu Anadolu\'daki olayların açılım sürecini hedef alındığını belirterek, sınır bölgelerinde çatışmaların Türkiye\'ye zarar vermesinin beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Siyasal iktidarın bölgedeki kaos ortamından uzak durmak için elinden gelen tedbiri almaya çalıştığına dikkati çeken İnat, Türkiye\'nin Suriye\'de 5 yıldır devam eden iç savaşın hiçbir zaman doğrudan parçası olmadığını kaydetti.

İnat, bu durumu Türkiye açısından başarı görmek gerektiğine işaret ederek, hükümetin sadece iç savaşta haklı gördüğü tarafa destek verdiğini anlattı. 

Son bir yılda IŞİD\'in bölgede hızlı şekilde kendini göstermesinin savaşın giderek Türkiye sınırına yönelmesine yol açtığını vurgulayan İnat, "Kobani\'de Suriye\'nin iç aktörleri arasında yer alan PYD ile IŞİD arasında bölgenin yönetimi konusunda mücadele söz konusu" diye konuştu.

Türkiye\'nin Kobani\'deki çekişmeye girmesi veya PYD\'ye silah desteği vermesinin büyük sıkıntı oluşturacağını savunan İnat, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "Her şeyden önce PYD ile PKK arasındaki ilişkiyi herkes biliyor, bunlar Türkiye\'nin güvenliğine karşı mücadele eden gruplar. Bu çatışmalar bittiğinde verilen bu silahlar yarın bize dönme gibi bir durum oluşabilir. IŞİD, şu an tüm bölge ülkeleri için tehdittir ancak IŞİD\'e karşı doğrudan kara operasyonu yapılması, Türkiye\'yi doğrudan hedef haline getirecektir. Bu durum ülkemizde silahlı grupların büyük çaplı karışıklıklar çıkmasına ve Suriye sınırları içindeki Süleyman Şah Türbesi\'ne saldırıları söz konusu olabilir." 

- "PKK içinde Abdullah Öcalan çizgisinin gittikçe zayıfladığını görüyoruz"

İnat, IŞİD\'e müdahale olacaksa diğer devletlerin de ellerini taşın altına koymaları gerektiğini aktardı.

Irak ve Suriye\'nin sorunlarına kalıcı çözümler bulunması için bölge ülkelerinin katılımıyla değerlendirme yapılması gerektiğine işaret eden İnat, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Türkiye\'nin Kobani\'ye müdahale etmesi gerektiğini düşünen çevreler, Meclise getirilen tezkereyi reddederek kendileriyle çelişti. HDP, Kobani\'yi bahane gösteriyor. HDP\'nin bu anlamda tutarsız politika izlediğini söylemek mümkün. HDP\'nin insanların sokağa dökülmesi çağrısında bulunması ve tezkere konusundaki tutarsızlığı, PKK içindeki farklı kutuplar arasında güç mücadelesini açık şekilde gözler önüne seriyor. PKK içinde Abdullah Öcalan çizgisinin gittikçe zayıfladığını görüyoruz. Buna karşılık çözüm sürecinden rahatsız olan, bölgeye demokratik yapı gelmesini istemeyen kesimlerin ön plana çıktığını ve Türkiye\'yi karıştırmaya çalıştığını ve bunun için de Kobani\'yi bahane ettiklerini görüyoruz.

Türkiye\'de yaşadıklarımız, kesinlikle Kobani\'ye fayda sağlayacak gelişmeler değil." 

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]