"İşgalci İsrail ile ilişkiler meşrulaştırılamaz"

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu, Türkiye-İsrail ilişkilerinin onarılması yönündeki süreci protesto ederek “Siyonizm ile ilişkiler meşrulaştırılamaz” açıklamasında bulundu.

Sakarya Adalet ve Özgürlükler Platformu, Adapazarı Kültür Merkezi önünde 537. hafta açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada, Türkiye-İsrail ilişkilerinin onarılması için İsviçre'de varıldığı belirtilen mutabakata tepki gösterildi. Platform adına Diriliş Saati Dergisi’nden Muhammed Emin Duman’ın okuduğu açıklamada, “Bugün ise varılan ön anlaşma ile birlikte İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda kritik bir eşiğin aşıldığından söz ediliyor. Basına yansıyan haberlere göre, İsrail’in Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine 20 Milyon dolar tazminat ödemesi karşılığında, Türkiye’nin İsrail askerlerine açtığı davadan vazgeçmesi, bunu TBMM ‘den kanun olarak geçirmesi, HAMAS’ın Türkiye’deki aktivitelerini sınırlandırması, HAMAS komutanlarından Salih El Aruri’nin sınır dışı edilmesi, geri çekilen büyükelçilerin karşılıklı olarak yeniden gönderilmesi ve İsrail doğalgazının Türkiye’de kullanılması ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması öngörülüyor. Şunu açıkça belirtmeliyiz ki; hür vicdanlarda karşılık bulması mümkün olmayan bu anlaşmanın bizim için şaşırtıcı bir yanı bulunmuyor.” denildi.

Anlaşmanın AK Parti Hükümeti’nin yanlış dış politikasının bir neticesi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi; "“Beş senedir İsrail ile ilişkilerinde yapısal bir değişime gitmeyen AK Parti Hükümeti'nin, İslam ülkeleriyle yaşadığı sorunlardan kaynaklı dış politika açmazından sıyrılabilmek için İsrail'le yakınlaşma sağlaması ve ilişkileri yeniden diplomatik düzeye çekmesi bizim için hiç mi hiç sürpriz olmamıştır. Ortadoğu coğrafyasında başta İran olmak üzere İslam ülkeleriyle ilişkilerinde etnik ve mezhebi mülahazalarla "sırf sorun" politikası güden hükümet, sıra İsrail'e gelince "dostluk" naraları atmakta ve bunun bölgeye olumlu yansımalarından dem vurmaktadır. Platform olarak, Türkiye'deki idarecilere çağrıda bulunarak bölgede İsrail'in geleneksel müttefikleri olan Suud ve Katar ile birlikte mezhepçi paktlar inşa etmek yerine, ümmetçi bir hissiyatla ABD ve İsrail'den bağımsız birlikteliklerden yana tercih koymaları gerektiğini hatırlatıyoruz. Bu, yaşadıkları açmazın yegane çözümüdür; bunun ötesinde dillendirilen yol ve yöntemlerin karşılığı yoktur.” 
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]