İşçi Emeklileri Derneğinden Hükümete Eleştiri

İşçi Emeklileri Derneği Sakarya Şube Başkanı Hüseyin Burucu, intibak yasasının biran önce çıkmasını istedi.

Burucu, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptığı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in emekli maaşlarındaki adaletsizliğin giderilmesi için çalışma başlatıldığını söylediğini belirterek, “Biz bu çalışmanın hangi aşamada olduğunu merak ediyoruz. Emekliler için bu yasanın çıkması şart. 500 TL  maaş alan 4 kişilik aile açlık sınırında, 1500 TL maaş alan bir aile ise yoksul sayılıyor. İntibak yasasının bir an önce çıkması için elimizden gelen her şeyi yaptık” dedi.

Danıştay tarafından iptal edilen katkı paylarının katlanarak yeniden yürürlüğe konmasının şaşkınlık yarattığını belirten Burucu, “Temmuz 2009 itibariyle aylıklarına 11 TL zam yapılan emeklilerimiz muayene katkı paylarının 15 TL'ye kadar yükseltilmesine anlam verememektedir. Üstelik elektriğe yapılan yüzde 10'a yakın zammın şokunu üzerimizden atamadan bu tebliğin yayınlanması emeklinin üzerinde soğuk duş etkisi yapmıştır. 11 TL tutarındaki zammımız bir muayene katkı bedelini bile karşılamaya yetmemektedir. Sağlıkta reform, sağlıkta dönüşüm diye adlandırılan bu ise, biz bu reformu istemiyoruz. Bize ağır yükler getiren, yüklü faturalar getiren uygulamalar nasıl reform olur, bunu da anlamakta güçlük çekiyoruz. Emekliler olarak, sağlıkta katkı payının kaldırılmasını beklerken; Birinci basamak sağlık kuruluşlarında 2 TL, İkinci Basamak sağlık kuruluşlarında 8 TL, Özel sağlık kuruluşlarında ise 15 TL gibi rakamlarla karşılaştık.
Emeklilerimizin yüzde 90'ı 700 TL'nin altında aylık almaktadırlar. Yani açlık sınırının yaklaşık 50 TL altında kalan aylıklarıyla geçim mücadelesi vermektedirler. Bu girişim bize yapılan büyük bir haksızlık olmuştur. Biz bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını bekliyorduk. Çünkü bilindiği gibi yaşlı bir topluluk olmamız sebebiyle neredeyse ayda 5-10 kez hastanelere gitmek zorunda kalan insanlarız. Elbette bu uygulama en çok bizi vuracak. Hükümet bizlere bir kez daha acı bir sürpriz yapmış ve ağzımızın tadı kaçmıştır. Dileğimiz, en kısa zamanda bu uygulamanın, en azından emekliler için kaldırılmasıdır” diye konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]