Irak Ulaştırma Bakanı'ndan Eurotem'e Ziyaret

Irak Ulaştırma Bakanı Amer Abdulcabbar İsmail, Sakarya'da Hyundai Eurotem Hızlı Tren Fabrikası'nı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Irak Ulaştırma Bakanı Amer Abdulcabbar İsmail, Sakarya'da TÜVASAŞ ve Hyundai Eurotem Hızlı Tren Fabrikası'nı ziyaret ederek üretilen vagon ve tramvaylarla ilgili bilgi aldı. Gezide gazetecilerin sorularını cevaplayan  Abdulcabbar İsmail, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Ulaştırma Bakanı bizi buraya davet etti. Bize beş tren hediye ettiler. Onun törenini burada gerçekleştirdik. Törenden sonra sayın bakanla bir araya geldik. Toplantı yaptık. Toplantıda Türkiye ile Irak arasında yeni ilişkiler özellikle de ulaştırma alanında fikir alış verişlerimiz oldu. Ulaşım sektörü konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunduk. Sonuçta çok iyi anlaşmalarımız olacak. Bu anlaşmalar inşallah gelecek de gerçekleştirilir. Türk Hava Yolları'nın Bağdat'ta şube açması ve THY'nin uçaklarının Bağdat Havaalanı'na gelmesi diğer alanları da çok canlandırdı" dedi.

Irak'ta demir yollarında yeni adımlar atmak istediklerini anlatan İsmail, şöyle konuştu: "Bakanlığımızın çok büyük bir projesi var. Bu proje demir yolları ile ilgili. Faho'dan Zaho'ya kadar yeni bir demir yolu inşa etmek istiyoruz. Bu proje Ortadoğu'da çok büyük bir projedir."

Güneyi kuzeye bağlayacaklarını anlatan İsmail, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle Körfez ülkelerinden gelen malları Faho'dan Irak yoluyla Türkiye ve sonra da Avrupa'ya göndereceğiz. Süveyş Kanalı'nın bir benzeri olacak. Bu proje dünyanın güneyini kuzeyine bağlayacaktır. Sayın Ulaştırma Bakanı ile bir anlaşmaya vardık. Musul demiryollarını Gaziantep ile tekrar işe başlamasına karar verildi. Gelecek günlerde üçlü bir toplantımız olacak. Biz ve Türkiye ulaştırma bakanları ayrıca Suriye ulaştırma bakanlarıyla bir araya geleceğiz. Söz konusu toplantı ya İstanbul ya da Bağdat'ta olacak. Yeni projeler hakkında yeni kararlar alacağız."
Türkiye'den 50 Tren Seti Almak İstiyoruz

Bakanlık olarak Türkiye'den 50 tren seti almak istediklerini anlatan İsmail, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yüzden burada bulunduk. Burada üretim alanlarını ve fabrikaya gözatmak istedik. Buna göre çalışmalarımızı yapacağız. Aynı zamanda eski trenlerin yeniden bakımı hakkında konuştuk. Her iki ülke arasında deneyim ve işbirliğini dile getirdik. Aynı zamanda hızlı tren projesine de gözatmak istedik. Çünkü Bağdat'ta aynı projeyi gerçekleştirmek istiyoruz."

Bir gazetecinin, "Kuzey Irak'taki PKK'ya lojistik desteğin kesilmesi için hangi çalışmaları yapacaksınız" sorusuna İsmail, şöyle karşılık verdi: "Bizim hükümetimiz her zaman komşularıyla işbirliğini düşünmektedir. Komşularının toprak bütünlüğüne çok çok önem vermektedir."

Iraklı Bakan daha sonra Hyundai Eurotem Hızlı Tren Fabrikası'nda incelemelerde bulundu, üretilen tramvay ve vagonlar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]