"İngiltere'ye gitmeden İngiliz diploması sahibi olun"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Leeds Metropolitan Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında yerli ve yabancı öğrenciler, İngiltere\'ye gitmeden diploma sahibi olabilecek. 

SAÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SAÜSEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Zengin, AA muhabirine, yabancı öğrencileri Türkiye\'ye getirme konusunda projeleri olduğunu, dünyada örnekleri bulunduğunu fakat Türkiye\'de ilk kez SAÜ tarafından gerçekleştirileceğini savundu.

Leeds Metropolitan Üniversitesi ile bu kapsamda protokol imzalandığını kaydeden Zengin, "Böylelikle akademik yılını başarıyla tamamlamış, hazırlık sınıfıyla 4 yıllık lise mezunları, 1 yıllık diplomalı Edexcel öğrencileri ve 2 yıllık ön lisans öğrencileri, Leeds Metopolitan Üniversitesi diploması almaya hak kazanacak" diye konuştu. 

Zengin, projenin üç ayağı olduğunu anlatarak, şunları söyledi: 

"Özellikle sıcak iklime sahip ülkelerde normalde 100 kişinin yaz okuluna kayıt yaptırdığı ders için dönem sonuna gelindiğinde 5 veya 10 kişiyle dönem tamamlanıyor. Bu sıcak ülkelerle karşılaştırdığımızda Türkiye\'de daha ılıman, yaşanabilir ve ders yapılabilir iklime sahip olduğumuz için o üniversitelerle işbirliği yaparak, müfredatlarını burada uygulamayı planlıyoruz. Birkaç üniversiteyle görüşmelerimiz devam ediyor. Muhtemelen yaz okulunda o üniversitelerin de müfredatını yürütüyor olacağız. Bu, sadece yaz okuluna ilişkin projemiz." 

"Aynı saatte sınava girilecek"

SAÜ\'de yabancı öğrencilerin daha çok eğitim almasını istediklerini vurgulayan Zengin, gitmeden Sakarya\'da aldıkları eğitimle öğrencilere İngiltere\'deki üniversitenin diplomasını vermek istediklerini dile getirdi. 

Zengin, eylülden itibaren Leeds Metropolitan Üniversitesi adına Sakarya\'da eğitim vereceklerini belirterek, "Kişi başına milli geliri yüksek ülkeleri, yabancı öğrencileri hedefliyoruz. Öğrenciler gerekli şartları sağlayarak, İngiltere\'deki üniversitenin diplomasına Türkiye\'de okuyarak sahip olacak. Örneğin, istatistik dersinin vize veya finalini İngiltere\'deki öğrenciler, 9.00\'da oluyorsa Türkiye\'de 11.00\'de girecek ve aynı saatte başlamış olacak. Aynı ders saati, müfredat ve uygulama sistemi gerçekleşecek" ifadesini kullandı. 

Türk öğrencilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ile görüşmelerin devam ettiğini aktaran Zengin, konunun netleşmediğini ancak yabancı öğrencilerle ilgili hiçbir problem olmadığını vurguladı. 

5 bin öğrenci hedefi var

"Kapasite olarak bu yıl binli rakam hedefliyoruz ama ikinci yılın sonunda 5 binli rakamları hedefliyor olacağız" diyen Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Projenin birinci ayağında öğrenci burada tamamını okuyup gidebilir, ikincisinde 2 yılını burda, 1 yılını da İngiltere\'de okuyabilir. Kayıtlarımıza başladık. Yabancı dil konusunda da Edexcel\'in eğitim modelini yürütüyoruz. İngiltere\'deki üniversitenin masterli programlarını da veriyor olacağız. Bunda Türk veya yabancı öğrenci ayrımı gütmüyoruz.

Master konusunda daha fazla talep bekliyoruz çünkü İngiltere\'de yaşam koşulları ve üniversiteler hayli maliyetli. Biz, üçte bir fiyatına İngiltere\'deki üniversitenin master diplomasını vereceğiz. Onun da akreditasyonunu tamamladık. Yakın gelecekte en az 5 bin öğrenciye hizmet verecek pozisyona gelmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda hocaları da farklı ülkelerden getirmeyi planlıyoruz."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]