İlk Müdahale Hayatta Kalma Oranını Yüzde 8 Arttırıyor

Sakarya 112 Hızır Acil Servisi Başhekimi Dr. Çetin Özen, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin yaralıların ya da hastanın hayatta kalma oranını yüzde 8 oranında arttırdığını söyledi.

Trafik kazası, ciddi yaralanmalar ve kalp krizi gibi vakalarda ilk yardım hayati önem taşıyor. Yaralı ya da hastaya müdahale için olay yerine gelen 112 Hızır Acil ekipleri, hasta yakınları ya da vatandaşların baskısı nedeniyle hastaya olay yerinde ilk müdahalesini yapamıyor. Sağlık ekibi yaralının bir an önce hastaneye götürülmesini isteyen hasta yakınlarının baskısı yüzünden ilk müdahalesini yapamadığı hastayı ambulansa alarak en yakın sağlık kuruluşuna götürmek zorunda kalıyor. Uzmanlar, 112 Hızır Acil ekiplerinin ekipmanı ve ilacıyla hastane koşullarıyla eş değer olduğunu belirterek, vatandaşları ilk yardım konusunda daha duyarlı olmalarını istiyor.

Sakarya 112 Hızır Acil Servisi Başhekimi Dr. Çetin Özen, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, 112 Acil Yardım hizmetlerinde Avrupa ve Amerika'daki sistemin karışımının uygulandığını belirtti. Avrupa'da acil yardım ekibinin olay yerine gittiğinde 'kap götür' diye tabir edilen sistemle hastayı ambulansa alarak en yakın sağlık kuruluşuna götürmeyi amaçladığını ifade eden Özen, Amerika'da ise olay yerindeki ilk müdahaleye büyük önem verildiğini kaydetti.

İlk Yardım Hayatta Kalma Oranını Arttırıyor

Yapılan bir çalışmada olay yerinde müdahale edilen vakalarda hayatta kalma oranının, kap götür şeklinde alınan vakalara göre yüzde 8 daha fazla olduğunun ortaya konduğunu dile getiren Çetin, "Ambulanslarımız donanımlarıyla hastane koşullarıyla eş değer durumda. Başta canlandırma ünitesi olmak üzere her türlü ekipman ambulansla birlikte olay yerine götürülüyor. Olay yerinde yapılan ilk yardım kimi vakalarda hayatta kalma oranını arttırıyor. Bu yüzden biz olay yerinde yapılan ilk müdahaleye büyük önem veriyoruz." dedi.

Türkiye'de halkın çoğunlukla olay yerinde müdahaleye izin vermediğine dikkat çeken Çetin, şunları söyledi: "Hasta yakınları ya da vatandaşlar 'hastayı bir an önce götürün ne duruyorsunuz ölüyor.' şeklinde sözler söyleyerek sağlık personeline tepki gösteriyor. Sağlık personeli aşırı baskıdan dolayı olumsuz tepkilerinden korkarak hastayı bir an önce ambulansa alma yolunu seçiyor. Ambulansta müdahale çok zor bir olaydır. Vatandaşlarımız hastayı tamamen sağlık personeline bırakmalı ve onlara yardımcı olmalıdırlar. Her vaka olay yerinde müdahale gerektirmeyebilir. Bunun kararını doktor belirler. Bu yüzden vatandaşlarımız hastanın bir an önce hastaneye götürülmesi için ısrarcı olmasınlar. Olay yerinde yapılan ilk müdahale büyük önem taşıyor."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]