İletişim Sektöründeki Vergilerde Yeni Düzenleme

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, iletişim sektöründe vergilerde yeni bir düzenleme yapacaklarını açıkladı. 

Serbest Telekomünikasyon İşletmeleri Derneği'nin sektör temsilcilerinin katıldığı 4. Telekomünikasyon Zirvesi, Sapanca Güral Otel'de yapıldı.

Zirvede bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin iletişimde büyük bir gelişim gösterdiğini kaydetti. Yıldırım, "Dünya krizle boğuşurken Türkiye'de iki sektör dimdik ayakta durdu. Bunlardan biri bankacılık, finans sektörü; diğeri ise iletişim sektörüdür. 10 yılda bu seviyeye geldik. Bu sektör daha da gelişecektir" dedi.

Neyin K
avgasını Yapıyoruz?

Bakan Yıldırım, serbestleşmeden örnekler verirken Türk Hava Yolları'nın yaptıkları çalışmaları da anlattı. Yıldırım, şunları söyledi: "Havacılıkta Türk Hava Yolları'nın payı yüzde 99 idi. Dış hatlarda da charter seferi, iç dış 33 milyon yolcumuz var. Yani Madrid Havaalanı'nın yolcularının yarısı bile değildi. Neyin kavgasını yapıyoruz? 3 saatlik uçuşla 60 ülkeye gidilecek yerdeyiz. Ancak böyle kısır döngüye girdik. Bunu değiştirmemiz gerektiğini söyledim. Dediler ki Türk Hava Yolları'nı batıracak, 75 yıllık yatırımı bitirecek. Aklınıza hayalinize gelmeyecek yerlerden dirençle karşılaştık. Projeye inandık,  arkasında durduk. Kararlılığımızı gösterdik. Özel sektöre havacılığı açtık, iç hatları da dış hatları da açtık. Türk Hava Yolları'nın payı yüzde 49-50 düşerken, taşıdığı yolcu 27 milyon oldu. Pazar payı yüzde 99'dan yüzde 49'a düşmüş. Uçuş sayısı 76'dan 130'a çıkmış. Uçak sayısı ise 59'dan 132'ye çıkmış. Çalışanı 47 binden 100 bini aşmış. Ciro ise 2 milyardan 8 milyar liraya ulaşmış. İşte serbestleşmenin sonuçları. Şimdi herkes, her gelirden insan uçağa biniyor. İnsanımızın özgüveni arttı. Geçen Sabiha Gökçen Havaalanı'nın bagaj bölümünde idim. Van ve Antalya uçağı inmiş. Lüks bavul ve 3 çuval gördüm. Ne güzel manzara. Ayrı dünyaların insanı olmaktan kurtarılıyor." 

Kavga Burada Başlıyor

İletişimde vergi düzenlemesinin de kaçınılmaz olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, "Bunun getireceği bazı düzenlemelere de ihtiyaç var. Bu vergi sistemiyle daha fazla devam edemeyiz. Yakınsamaya geçemeyiz. Katma değerli hizmetleri geliştiremeyiz. Çünkü vergi tanımlamaları çok farklı mantıkta. Efendim bu içerik midir, bu ses midir, bu film midir? Bunların ayrımını kim yapacak? Kavga burada başlıyor. Bu yoldan ne geçerse arkadaş ben hakkımı alırım diyor. İki sefer para ödüyorsunuz. Bir satın alırken ödüyorsunuz, bir taşırken ödüyorsunuz. Bu da olmuyor. Bir şeyden iki post çıkmaz. Ondan sonra da fazla bir şey kazanılamıyor. Anlaşılabilen bir vergi sistemine, olağanüstü şartlarda konulmuş vergileri tek vergi sistemine geçersek. Tabii caizse, işletmeleri yanlış yola itmelerine zemin hazırlamamamız gerek. Yanlış yola gidiyorlar demiyoruz. Mecbur kalıyorlar. İzah etmekte zorlanıyorlar. Vergici telekomünikasyonu bilmez. Bileşimi bilmez. Kardeşim KDV bilmem ne vereceksiniz. Bunun için de bir tane film gönderdim, bu iletişim sayılmıyor mu?  Bunu hariç tut dediğin zaman, ben anlamam benim için bu iletişimdir diyor, hesaba yazıyor. Vergici faturasındakileri bilmez. Bunları gözden geçireceğiz. Faturalardakini gözden geçireceğiz. Bunlar teknolojilerin getirdiği şeyler. Bundan sonraki gündemimiz bu" diye konuştu. 
Eskiye Nazaran Azaldı

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ise, 10. yıllarını kutladıklarını ifadede ederek, "2000 yılında sektör geliri telekom hizmetleri piyasasında 8.2 milyar dolar iken, bu rakam 2008 yılında 12.88 milyar dolara yükseldi. 2000 yılında hiçbir alternatif işletmeci sektörde yok iken, bugün alternatif işletmecilerin pazar payları tüm telekomünikasyon hizmetleri pazarında yüzde 3 civarına ulaştı. 2009 yılı sektör için çok hareketli bir yıl oldu. Sektörde bir olumlu gelişme ise internet üzerinden alınan vergilerin düşürülmesi oldu" dedi.

Arıak, daha güçlü bir siyasi irade beklediklerini de söyleyerek, "Serbestleşmenin ne ölçüde gerçekleşeceği, siyasi ve idari kararlılığın ne ölçüde olduğuna bağlıdır" şeklinde konuştu. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer ise, sektörün sorunlarının eskiye nazaran azaldığını söyledi.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]