İl Tarım Müdürü Çakar'dan Yağış Değerlendirmesi

Sakarya İl Tarım Müdürü Abdurrahman Çakar, son 24 saatte meydana gelen yağışların başta fındık, mısır, ayçiçeği ve sebze olmak üzere diğer ürünlerde kritik derecede önem taşıdığını belirterek, "Bu yağışlar çok faydalı olmuş ve üreticimizi sevindirdi" dedi.

İl Tarım Müdürü Abdurrahman Çakar, tarımsal üretim açısından çok çeşitliliğe sahip olan Sakarya'nın dört mevsim yağış aldığını belirterek, "Bu durum bazı bitkilerin sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştirilmesine imkan tanımakta ise de son yıllardaki yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal üretim miktarında ve ürün kalitesinde düşüşler yaşandı. Bu durum özellikle ülkemiz ve ilimiz tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan başta mısır ve fındık olmak üzere diğer ürünlere de yansıdı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün Haziran 2008 ayı raporuna göre, Marmara bölgesinde yağış ortalaması 38 mm., normali 39 mm., 2007 Haziran ayı yağış ortalaması ise 27 mm'dir. Yağışlarda normale göre yüzde 3 azalma, geçen yıl Haziran ayına göre ise yüzde 40 artış gözlendi. Sakarya havzasında ise Haziran 2008 ayı yağışı 22,1mm olmuş ve normale göre yüzde 43 azalma gösterdi. Haziran ayındaki bu değerler normale göre az olmakla birlikte diğer bölgelerde yaşanan kuraklık ve aşırı yağışların olumsuz etkileri ile karşılaştırıldığında üreticimizi kısmen memnun etmiş; ancak yağışların arkasından gelen sıcak ve kurak hava şartlarının Temmuz ayında devamı endişeye neden olmuştu" dedi.

Çakar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İlimizde son 24 saatte alınan yağışlar merkezde yaklaşık 8 mm, kuzeye gittikçe artarak Karasu ve Kocaali ilçelerinde 20 mm civarlarında oldu. Başta fındık, mısır, ayçiçeği ve sebze olmak üzere diğer ürünlerde kritik derecede önem taşıyan bu yağışlar çok faydalı olmuş ve üreticimizi sevindirdi. İlimiz bundan böyle benzer sıkıntıları yaşayabileceğinden üreticilerimizin mevcut su kaynaklarını en ekonomik şekilde kullanarak riski azaltmaları, damla sulama başta olmak üzere, modern sulama sistemlerine başvurarak sulama yapmaları gerekmektedir."
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]