İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplandı

 İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2014 yılı 4.olağan Ekim ayı toplantısı, Valilik toplantı salonunda, Kurul Başkanı Sakarya Valisi Hüseyin Avni COŞ başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, kurul üyesi daire müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, Sakarya Üniversitesi\'nden öğretim üyesi ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Temsilcisi katıldı.

Toplantıda, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün 2014 yılının ilk 9 aylık faaliyetleri değerlendirildi. İlimizde düzenlenecek işgücü yetiştirme kursları, girişimcilik eğitim programları, istihdamın korunmasına yönelik çalışanların sertifika programları ve tarıma yönelik kurs programlarıyla ilgili görüşmeler yapıldı.

Toplantıda yapılan sunumda İlimizde İŞKUR’a 2014 yılının ilk dokuz ayı içerisinde 22.487 kişilik işgücü talebi geldiği, İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirme sayısının, 8.723 kişi olduğu ve meslek kazandırma, istihdamı artırma amacıyla düzenlenen mesleki eğitim kurslarından 2014 yılı Ocak-Eylül dönemi itibariyle toplam 4.147 kişinin faydalandığı açıklandı. Aktif İşgücü programları kapsamında uygulanan kurs programlarına 2014 yılının ilk 9 ayında 5.400.000.-TL ödenek kullanıldığı belirtildi.

Sakarya Valisi Hüseyin Avni COŞ toplantıda yaptığı konuşmada, kısa süreli istihdam ve eğitim programı olan İŞKUR’un Toplum Yararına Programları ile İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı, 220 okulda, 250 kişi görevlendirilerek okulların eğitim öğretim sonuna kadar genel temizliğinin yaptırılmasının sağlanacağını bildirdi. Projenin, 20 Ekim 2004 tarihinde başladığını, yaklaşık 8 aylık süreyi içerdiğini,15 Haziran 2015 tarihinde sona ereceğini ve 16 ilçede bulunan ilk ve orta öğretim okullarında uygulanacağı hakkında bilgi verdi. Bu faaliyetler için yaklaşık 2.700.000.-TL kaynağın kullanılmış olacağını belirtti. Ayrıca, programların amacına uygun olarak, işsiz ve iş bulma güçlüğü içerisinde olan 50 kişilik diğer bir program ile de yatılı Kur’an kurslarının ve camilerin genel temizliği faaliyetlerinin de desteklendiğini, böylece kamusal hizmetlerin yerine getirilmesi yanında istihdama destek olunduğunu açıkladı. Diğer taraftan, özürlülerin, eski hükümlülerin, işsizlikle mücadelede dezavantajlı grupların da öncelikli olarak yararlanacağı diğer bir 250 kişilik TYP programının çalışmalarının devam ettiği hakkında bilgi verdi.

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya ise, 12 Mayıs- 27 Haziran 2014 tarihleri arasında 10+ istihdamlı 1.645 işyerinde İşgücü Piyasası Talep Araştırması yapıldığını belirterek araştırma sonuçları hakkında bilgi vermiştir. Araştırmaya göre, Sakarya’nın açık iş oranın % 3,8 olarak hesaplandığını aşka bir deyişle, Sakarya’da her 100 kişilik kadronun 96,2’si dolu 3,8’i ise boş olup doldurulmaya hazır olduğunu ve yaklaşık her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunduğunu belirtmiştir. Sakarya’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Dikiş Makinesi Operatörü, Gazaltı Kaynakçısı, Otomotiv Montajcısı, Plastik Enjeksiyon Operatörü, Otomotiv Kablo Elemanı, Garson-Servis Elemanı, Satış Danışmanı, Temizlik Görevlisi, olduğunun tespit edildiğini ifade etmiştir.

Diğer taraftan, işverenlerin işgücü taleplerini karşılamakta zorlandıklarını, daha fazla işsize ve iş arayana ulaşabilmek için, belediyelerle, muhtarlarla, STK ve diğer kuruluşlarla daha fazla işbirliği yapılmaya çalıştıklarını belirtmiştir. Ülkemizin gelişmesi, halkımızın huzur ve mutluluğu için herkese görev düştüğünü ve özellikle gençlerimizi istihdama katılmak için İŞKUR’a beklediklerini ifade etmiştir.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]