HGS cezası bulunanlara sevindirici haber

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) ülke genelinde yüzbinin üzerinde araç sahibine gönderdiği haksız HGS ihlali cezaları araç sahiplerini mağdur etmişti.

Sakarya'da da 18 bin kişiye gönderilmişti HGS cezalarına yapılan itirazlarla ilgili ilk karar İstanbul'dan çıktı. Hürriyet.com.tr yer alan habere göre, İstanbul'daki iki ayrı sulh ceza hâkimliğinden ‘emsal’ nitelikte kararlar çıktı. HGS ücretini ödemeden geçen aracın cezasını, en uzun mesafeyi esas alarak kesen idarenin kararı iptal edildi. Bu kararla birlikte, kesilen cezalarda önemli bir düşüş olacak. Bir aracı için 10 bin 447 lira cezayı yargıya taşıyan firmanın ödeyeceği tutar 500-600 liraya düşecek.

Otoyol ve köprü geçişlerinde kartı olmayan ya da olup da bakiyesi yetersiz veya arızalı olan araç sürücülerine kesilen cezalara ilişkin tebligatlar, araç sahiplerine yollanmıştı.

Sakarya'ya şimdiye kadar yaklaşık 18 bin tebligat gönderilmişti. Şehirde nakliyeclik yapan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaşın üç tırına yaklaşık 90 bin liralık HGS cezası gönderilmişti. Araç sahipleri haksız kesilen cezalara itiraz etmişti. Pek çok itiraz Sakarya üzerinden İstanbul'a yapılmıştı.

İtirazlarla ilgili kararlar çıkmaya başladı. Hürriyet.com.tr de yer alan işte o haber; "

Hesabında para olmadığı halde HGS’ye kullanan veya sistemdeki bir sorun nedeni ile plakanın okunamaması sonrası kesilen cezalar çok sayıda araç
sahibi ve firmayı ilgilendiriyor. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’nın da gündeminde olan ‘sorun’ ile ilgili yargıda iki önemli karar alındı.

Bu kararlardan ilki Küçükçekmece 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi. Bu hakimliğe başvuruyu V. Nakliyat Otomotiv San. Tic Ltd. şirketi yaptı. Şirkete ait bir Tır ilişkin, HGS ihlali yaptığı gerekçesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü şirkete 10 bin 477 liralık ceza gönderdi. Kesilen cezada en uzun mesafe dikkate alınarak ücretlendirme yapıldı

10 bin liralık ceza 500 lira iniyor
 
Şirket avukatı Zafer Tunca ise Sulh Ceza Hakimliği’ne yaptığı itiraz başvurusunda, yasada 15 Nisan 2015’de değişiklik olduğu, buna göre, cezanın en uzun mesafeye göre değil, geçiş ücreti ödemeden giriş-çıkış yaptığı mesafeye göre kesilmesi gerektiğini, lehe olan hükümlerin esas alınması gerektiğini vurguladı.
 
İdarenin kararı yasağa aykırı
 
Hakimlik, yapılan itiraz başvurusunu kabul etti. Hakimlik kararında, olay ile ilgili yasal değişiklik olduğu, yeni yasadaki lehe olan hükümlerin uygulanması gerektiğine hükmetti. Kararda şöyle denildi: “İdari yaptırım kararının yasalara aykırı olduğu sonucuna varıldı.” Bu kararla birlikte, şirkete kesilen 10 bin 477 liralık cezanın 500-600 liraya inmesi bekleniyor.

Benzer bir karar da İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildi. K.Ü.’ye aracı ile HGS ihlali yaptığı için yüklü bir ceza kesildi.

"Lehe olan hükmü esas al"
 
Kesilen cezaya yapılan itirazı İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği geçtiğimiz 27 Ocak günü karara bağladı. Hakimlik kararında, cezanın en uzun mesafeye göre değil, aracın giriş-çıkış yaptığı mesafeye göre kesilmesi gerektiğine hükmedildi. Kararda, yasadaki değişikliklerin lehe olan hükümlerinin esas alınması gerektiği vurgulandı.

Av. Zafer Tunca, her iki kararın da ‘emsal’ nitelikte olduğu görüşünde. Av. Tunca, HGS cezalarına yapılan itirazlara ilişkin süren davalarda bu kararların emsal gösterilebileceğine işaret etti.
 
'Emsal nitelikte kararlar'
 
Av. Tunca, aynı sorunu yaşayan kişi ve şirket sayısının oldukça fazla olduğuna vurgu yaparak “HGS cezaları ile ilgili olarak 15 Nisan 2015 tarihinde kanun değişikliği yapıldı. Burada sıklıkla vurgu yaptığımız ‘bir suça iki ceza veriliyor’ uygulaması terkedildi ve artık en uzun mesafe ve bunun on katı değil, kullandığı mesafenin ücreti ve on katı ceza olarak verilmeye başlanacak denildi. Bu cezaların çok ciddi oranda azalması anlamına geliyor ve vatandaşın lehine olan bir değişiklik. Ancak bu kanun değişikliğinde, idareyi koruyan ve hukukun genel ilkelerine aykırı olan bir hüküm kanuna eklendi. Buna göre, kanun değişikliğinden önceki HGS ihlallerine bu lehe kanun uygulanmayacaktı. Yaptığımız başvurularda buna itiraz edip, ‘ceza hukukunun evrensel ilkelerine göre lehe yapılan her değişiklik kesinleşmemiş olan her cezaya uygulanır. Kanuna aksine madde konulması sonucu değiştirmez’ dedik. İki mahkeme de gerekçeyi haklı gördü ve ‘kanun lehe değiştiğine göre, hukukun gereği bunun derhal uygulanmasıdır’ dedi ve önceki kesinleşmemiş tüm HGS cezalarında da bunun yasa aksini söylese de uygulanmak zorunda olduğunu belirtip, bu nedenle HGS cezalarını iptal etti. Bu kararlar, kesinlikle emsal nitelikte kararlardır. Aksine çıkan kararlar Anayasa Mahkemesi tarafından ihlal olarak nitelenecektir düşüncesindeyiz”
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]