Heyelan kaçak su borularını ortaya çıkardı

Kartepe\'nin Sapanca sınırları içinde kalan Soğucak mevkisinde yaklaşık 500 dönümlük bir alanda heyelan meydana geldi. Heyelanla birlikte toprağı altına gömülmüş yüzlerce kaçak su boru hattı ortaya çıktı. Bu hatları dağın üst kesimlerdeki suları tesislere aktarmak için su firmalarının döşediği belirtilirken, heyelana da bu borulardan bazılarının tıkanıp patlamasının yol açtığı iddia edildi.

Özellikle son 3 yıldır bölgeye az yağış düşmesi sonucu Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi azalınca, şikayetler üzerine Sakarya Valiliği göle boşalması gereken su kaynakları ve derelerle ilgili inceleme yaptırmış, Sakarya Su ve kanalizasyon İdaresi ekipleri bölgede birçok su fabrikasının dağın üst kesimlerdeki kaynaklara giden kaçak su boruları döşediğini ortaya çıkarmıştı. Bu firmalara ceza ve bazı müeyyideler uygulanırken, bu kez Sapanca\'daki İstabuldere’nin başlangıç noktası olan Soğucak Yaylası\'nın güney kısmında heyelan meydana geldi. Burada yaklaşık 500 dönümlük alanda toprak üzerindeki ağaç ve bitki örtüsü kayarken altından yüzlerce boru çıktı.

\'HEYELANA KAÇAK BORULAR NEDEN OLDU\' İDDİASI

Bazı vatandaşlar bolgede 30 civarında su fabrikası bulunduğunu, bunların kaçak olarak döşedikleri bu borularla dağın üst kısımlarındaki kaynaklardaki suyu tesislerine aktardıklarını öne sürdü.

Vatandaşların iddiasına göre, heyelana da bu bölgede boru döşemek için toprağın aşırı miktarda kazılması ve bazı boruların tıkanıp patlayarak toprağı alt katmanda gevşetmesi neden oldu. Vatandaşlar, heyelana ve heyelan bölgesinde toprağın altından bu kadar boru çıkmasına rağmen henüz ilgililerin inceleme yapmaya gelmediğini de iddia ettiler.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]