"Her kaçağın bir Sakarya macerası var"

Yahya Durmaz’ın bir avuç gönüllüyle kayıp çocuklar için çıktığı umut yolculuğu, 7 ülkede binlerce kişiye ulaştı.

İl il, ülke ülke gezen Durmaz, kayıp çocuklarla ilgili korkunç manzaralar gördü: Ailesinin sattığı, kiralanmış, yurtdışında uyuşturucuya, fuhuş batağına saplanmış Türk çocukları...

Yahya Durmaz, kaçırılan çocukların izinde Afganistan, Suriye gibi tehlikeli topraklara da gitti. Birçok insanla görüştü. Uzakdoğu, Avrupa seyahatlerinde, kaçırılmış Türk çocukları bulan Durmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Kobay yapılan var!"

“Kayıp çocuklar yurtdışına gönderiliyor. Kobay olarak, fuhuş amaçlı, organları ya da terör için kullanılıyorlar. Bir çoğu uyuşturucu ve fuhuş batağında. Uzakdoğu’da çok Türk çocuğu var. Yurtdışında onları buluyoruz. Çocuğa, ‘Annen sattı, ailen verdi’ diye anlatmışlar. Arandıklarını bilmiyorlar. Kendimizi onlara tanıtmaya çalışıyoruz. ‘Sizi ailenize götüreceğiz’ deyince, ‘Bizi nereye satacaksınız?’ diyorlar. Ailesine de inanmıyor, bize de. Çocuklardaki bu güven problemini aşmak için mücadele ediyoruz. Gerçekten de çocuğunu eliyle çeteye teslim etmiş aileler de var. Sonra kayıp başvurusu yapıyorlar. Çocuğunu teslim edip televizyonda ağlayan var. Bunun tek nedeni ailenin maddi gücünün olmaması. Bazı çocuklar çetelere kiralanmış. Çeşitli suç örgütleri onları sokakta çalıştırılıyor.”

"Görev annelerde"

“Her anne çocuğuna ve eşine sahip çıkmalı. Kadınlar eşlerini yalnız başına Uzakdoğu’ya göndermesin. Uzakdoğu çocukların fuhuşta kullanıldığı çok büyük bir merkez. Uzakdoğu’da çocuklarla olup, bunu Türkiye’ye döndüğünde gururla anlatanlar biliyorum. Bu insanların hemen hepsi cinsel yönden sorunlu. Aileler çocuklarını yeni tanıdıkları kimselere emanet etmesin. Birçok çocuğun kaçırılma öyküsünde, yeni taşınan komşular var. Herkesi, çocukları için biraz daha dikkatli olmaya çağırıyorum.”

"Aşiret liderleri gönüllü"

Durmaz, Ortadoğu’daki arama çalışmalarını şöyle anlatıyor: “Çocuk kaçırmaların en fazla olduğu Ortadoğu’da aşiret liderleriyle görüştük. Afganistan’da, Suriye’de, Irak’ta, kaçırılan çocuklara yurtdışında fuhuş yaptırıldığını anlattık. Bir duyarlılık oluştu. Kayıp çocukları binlerce adamıyla arayan aşiret liderleri oldu. Bazı yerlerde örgütlerle bile görüştük. Berlin, Hamburg, Köln, Duisburg, Amsterdam, Brüksel, Paris, Irak, Suriye ve Afganistan’da temsilcilerimiz var. Hepimiz gönüllü çalışıyoruz. Bir çok STK bizi destekliyor. Tüm dünyadaki iyi insanlarla birlikte çalışacağız.”

"Dünyada merkez, Sakarya"

Kayıp çocukların izinde, birbirinden önemli bilgiler de edinmiş Yahya Durmaz. En ilginci, uluslararası insan kaçakçılarının Türkiye’de en çok bildikleri ilin Sakarya olması!

Durmaz, şöyle anlatıyor: “Dünyadaki insan kaçakçılığının merkezi Sakarya. Ortadoğu’dan kaçırılan çocuklar da mülteciler de hep buradan Ege, Trakya ve Karadeniz’e gönderiliyor. Her kaçağın bir Sakarya macerası var. Nedeni, Sakarya’nın, büyük şehirlere girmeden önceki ilk kapı olması. Anadolu topraklarından Avrupa’ya geçerken en sakin şehir burası. Coğrafya da saklanmaya, gizlenmeye uygun.”
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]