Her Gün 45 Dakika Kitap Okuyorlar

Sakarya Erenler Ali Dilmen İlköğretim Okulu öğrencileri, okul haricinde her gün evde velileriyle birlikte 45 dakika boyunca kitap okuyor. Çocukları ile birlikte kitap okuyan ve içlerinde ev hanımlarının bulunduğu veliler de kitap kurdu oldu. Öğrenci ve veliler geldikleri piknikte bile ellerinden kitabı bırakmadı.

Rehber öğretmen Rüştü Şamil Ersen'in başlattığı ve okul idaresinin de destek verdiği okuma kampanyasına katılan 36 öğrenci anne babalarını da kampanyaya dahil etti. Öğrenci ve veliler kampanya çerçevesinde 5.5 aydır akşam evde düzenli olarak kitap okunuyor. Birbiri ardına kitap bitiren öğrenci ve veliler oldukça mutlu. Evde anne ve babalarıyla her gün 45 dakika kitap okuyan öğrenciler, okumayı okulda da sürdürüyor. 36 öğrenci 18 haftada toplam 140 bin sayfa kitap okurken, öğrenci başına düşen haftalık sayfa sayısı 216'yı buluyor. Veliler ise sayfa sayısı bakımından öğrencileri yakından takip ediyor.

Ersen, hep kitap okumanın öneminden bahsettiklerini, ancak velileri katmadan bu işin olmayacağını bildiklerini belirtiyor. Evde velisi okumayan öğrencinin okumaya pek istekli olmadığının altını çizen Ersen, "Biz okulda 36 öğrenci ile kitap okuma kampanyası başlattık. Velilerimizi de dahil etmeyi planladık. Zaten öğrencilerimiz anne ve babalarının da kitap okumalarını istiyordu. Velilerle bir toplantı yaptık. Anne ve babalar her gün çocuklarıyla birlikte 45 dakika kitap okumaya söz verdiler. 5,5 aydır bu düzenli olarak öğrencileriyle birlikte aksatmadan kitap okuyorlar. Hem onlar hem de öğrenciler bu durumdan oldukça memnun. Bu tablo bizi mutlu ediyor" dedi.

Öğrenci ve veliler, farklı bir mekanda güzel zaman geçirmek için Poyrazlar Gölü'ne pikniğe gelirken de yanlarından kitabı ayırmadı. Okul Müdür Yardımcısı Aydın Özkan Ersen'in da katıldığı piknikte öğrenci ve veliler birlikte açık hava kitap okudu.

ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARI ARTTI

Kitap okuma kampanyasından sonra öğrencilerin okuldaki başarılarının bariz bir şekilde arttığını gördüklerini belirten Ersen, okuduktan sonra öğrencilerin hayatının değiştiğini şu örnekle özetledi: "Murat Kılıç diye bir öğrencimiz vardı. Performans Yükseltme Sınavı (PYS) 496. sıralarda bulunuyordu. Kitap okuma kampanyasına katıldıktan sonra 5.5 ay sonra 96. sıraya yükseldi. Hem kendisi hem de ailesi çok mutlu. Ayrıca yine PYS'de okulumuzdan ilk 10'da 3 öğrenci vardı. Şimdi öğrenci sayımız 7'ye çıktı. Okumak öğrencilerin başarısının yanında sosyal ilişkilerini de güçlendirdi. Davranışları olumlu yönde değişti. Başarılı öğrenciler başarısız öğrencileri ders çalıştırmaya başladı. Okudukça birbirlerine olan sevgi ve saygıları arttı. Öğrencilerimizden Hafza Keleş, bir kampanya başlatarak eski ama iyi durumda kullanılabilir eşyaları toplayarak ihtiyacı olan diğer öğrencilere dağıttı. Zehra Denksil isimli öğrencimiz de mahallesinde temizlik kampanyası başlattı."

Öğrenci velilerinden ev hanımı Süheyla Candan, her gün oğlu Melih ile birlikte kitap okuduğunu belirterek, "Kitap okumanın bu kadar güzel bir şey olduğunun farkına vardım. Olaylara bakış açım değişti. 5 ayda bir çok kitap bitirdim. Okuduğum her kitapla başka yerlere seyehat ediyorum gibi hissediyorum. Rehber öğretmenimiz ve okul idarecilerimiz ile çocuklarımıza bizi kitapla buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Bundan böyle kitap okumayı sürdüreceğim" ifadelerini kullanıyor.

Murat İnan'ın velisi Resul İnan'da ilk okumaya başladığında biraz sıkıldığını, ancak okumak için artık akşamın gelmesini sabırsızlıkla beklediğini dile getiriyor. İnan "Hele çocuğumla kitap okumak çok ayrı bir zevk. Kitap okurken kendimi mutlu hissediyorum" diye konuşuyor. 8 bin 846 sayfa kitap okuyarak iki hafta üst üste birinci olan Sümeyra Ulu da en çok nine ve babasıyla kitap okumaktan hoşlandığını, onlarla kitap okurken zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını söylüyor.

Murat Kılıç ise kitap okuduktan sonra sınavlardaki başarılı olduğunu ve kendisine güven geldiğini sözlerine ekliyor.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]