Hendek'te 20 bin hurma fidanı dağıtıldı

Türkiye, fındık üretiminde dünyada 1 numara fakat bazı yıllar gerek mevsimsel gerekse fiziksel ortamın yetersizliği nedeniyle beklenilen verim alınamıyor. Hendek’te başlatılan proje sayesinde fındığın olmadığı yıllarda hurma’dan gelir elde edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda 20 bin adet hurma fidanı dağıtıldı.

Çocukluğumuzda domates sanıp saldırdığımız, kekremsi tadını alınca yüzümüzü buruşturduğumuz; tadı ham iken buruk olup olgunlaşınca tatlanan, Saymakla bitmeyen faydası olan cennet hurması fındık üreticisi için ciddi gelir kapısı olacak artık.

Fındık bahçelerinin yaşlı olması, hava şartlarının umulan düzeyde seyretmemesi, fındık piyasasının umulduğu gibi oluşmaması birçok fındık üreticisini mağdur duruma düşüyordu. Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, “ Hendek fındık alanı olduğu için fındığa alternatif olsun değil. Fındığın üretimini çoğaltmayı hedefliyoruz elimizden geldiği kadar. Çünkü çikolatanın içersinde olan ham madde fındıktır. Biz şu anda hendek’te 10 tane olan fabrikalarımızla birlikte artık direk hendek’ten avrupadaki fabrikalara fındık gönderiliyor.

Ancak fındığın olmadığı yıllar var. Ve biz hem yeşili korumak hem yeşili çoğaltmak hem de bir alternatif ürün daha Hendek’te meydana getirebilmek için Hendek Hurması adında gecen yıl 10 bin hurma fidanı diktirdik ve teşvik ediyoruz. Vatandaşın dikmesini sağlıyoruz.”dedi.

Tescilli Adı Hendek Hurması

Anayurdu Japonya ile Çin olan, ama Akdeniz havzası ile ülkemizin birçok yöresinde yetişen hurma, artık Sakaryalı çiftçiler için de ciddi gelir kapısı olacak. Piyasada Trabzon Hurması, cennet hurması, Kocayemiş, Kara hurma, Cennet hurması, Cennet Elması, Japon Elması olarak adlandırılan bu tatlı meyvenin tescilli adı hendek hurması oldu.

Şu an için sadece kurutulmuşunu yamalabildiklerini fakat ilerleyen yıllarda ham madde ihtiyacının sağlandığı vakit fabrika üretimine geçileceğini belirten İnci, “ağaçlar 20 yaşına geldiği zaman 1 tona yakın hurma alınıyor. Bu ağacın yetişmesiyle beraber ama en az 100 kg başlayıp tonlarca büyük ham hamddelere yaklaşacak hurma.

Biz bunu Sakarya\'nın diğer ilçelerine doğru da yayacağız ve üretimi teşvik edeceğiz. Böylelikle bu yalnız Hendek’te değil. Misal Kocaelinde Düzce’de Bolu\'da, Trabzon’da yetişen ürünler toplanarak Hendek’teki fabrikaya gelecek.”dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]