Hayvanların Parasını Ödeyemeyen Çiftçiler İcralık Oldu

Sakarya'nın Karasu ilçesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi' kapsamında aldıkları hayvanların parasını ödeyemeyen çiftçiler icralık oldu.

Türkiye genelindeki süt sığırcılığını geliştirmek ve kırsal alanda ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan kişi ve ailelerin gelir seviyesini yükseltmek için 2004 yılında başlatılan 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi' kapsamında Karasu ilçesi Kızılcık Köyü'nde yaşayan 100 aileye ikişer süt ineği dağıtılmıştı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Fonu ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bütçesinden aktarılan para ile hayvanları alan köylüler Ziraat Bankası'na borçlandırıldı. Kooperatif aracılığı ile hayvanları alan köylülerden bazıları, ilk 2 yılı geri ödemesiz ve 5 yıl faizsiz olarak taksitlendirilen borçları ödeyemedi.

Bazı Köylülere Hapis Kararı Çıktı

Köy Muhtarı Hakkı Topaloğlu, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanları alan köylünün sütün para etmemesi ve fındık fiyatlarının düşük olması nedeniyle taksitleri ödeyemediğini söyledi. 5-10 bin YTL arasında değişen fiyatlarla kredi çeken köylülerden 72'sinin ödeme yapamadığı için icralık olduğunu belirten Topaloğlu, ödeme yapacağını taahhüt eden ancak ödeme yapamayan bazı köylülere hapis kararı çıktığını vurguladı.

 

Köylü Çaresiz Durumda

Topaloğlu, "Köylülerin bir çoğu aldıkları hayvanların parasını ödeyemedi. Bazı köylüler bu yıl fındıktan elde edeceği gelirle borcunu ödemeyi taahhüt etmişti. Ancak fındık fiyatları düşük olunca ödeyemediler. Bu kişilere 3 ay hapis cezası çıktı. Köylü çaresiz durumda. Köylüler hayvanları alırken birbirlerine kefil oldular. Kişi kendi borcunu ödemiş. Ancak kefil olduğu kişi ödeme yapamayınca onada icra gelmiş. Bir çok kişinin emekli maaşına haciz kondu. Köylü haciz kararlarının gelecek fındık sezonuna kadar durdurulmasını istiyor." diye konuştu.

Devlet destekli kredi borcu alan Ertan Köse (42), kendi taksitlerini ödediğini ancak kefil olduğu kişinin borcunu ödeyememesinden dolayı icralık olduğunu ifade etti.

Aldığımız Hayvanların Bazıları Hastalandı

Hayvancılık yapmak için devlet destekli kredi ile hayvan aldıklarını dile getiren Köse, şunları söyledi, "Bu krediyi alırken köylü halkı olarak birbirimize kefil olduk. Fındık fiyatının düşmesi ve de fındık üretiminde kullanılan gübre ve mazot fiyatının yükselmesi bizi zora soktu. Aldığımız hayvanların bazıları hastalandı. Sütten verim alamadık ve sütte para etmedi. Bu nedenle çok sayıda kişi aldıkları hayvanın parasını ödeyemedi. Zor durumdayız."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]