Hayvanlar da depresyona giriyor

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sahibi depresyona giren evcil hayvanların da depresyona girdiğini, tedavide hem insan hem de hayvan için benzer ilaçlar kullanıldığını söyledi.

Yıldız, son yıllarda insanlarda sık sık görülen depresyon vakalarından kedi, köpek, kuş gibi evde beslenen hayvanların da etkilendiğini ve sahibiyle birlikte depresyona girdiğini ifade etti. Hayvanlarda depresyon vakalarının sık sık görüldüğünü dile getiren Yıldız, “Bunun sebebini araştırdığımızda, hayvan sahibinin de depresyonda olduğunu öğreniyoruz. Bu tür vakalarla karşılaşıyoruz. Evcil hayvanlar sahiplerinin davranışlarından etkilenerek ruh sağlıkları bozuluyor. Bu durumda hem hayvan sahibinin hem de hayvanın aynı anda tedavi edilmesi gerekiyor.” dedi.

Kedi Sahibiyle Birlikte Depresyona Girdi

Konuyla ilgili gördüğü bir vakadan örnek veren Yıldız, “Geçenlerde evine kedi besleyen bir kadın geldi. Kedisinin çok hassaslaştığını, yemeden içmeden kesildiğini, korkak ve ürkek hareketler sergilediğini, durup dururken miyavladığını ve garip hareketler yaptığını söyledi. Kediyi muayene ettik ve fiziksel bir rahatsızlığının olmadığını gördük. Ancak kedinin ruhsal durumunda sıkıntı vardı. Öğrendim ki kedinin sahibi de depresyondaymış. Zavallı hayvan da sahibinin hareketlerinden etkilenerek depresyona girmiş. Kedinin durumu kötüydü. Hemen ilaç tedavisine başladık. Tedavide hem insan hem de hayvan için benzer psikiyatrist ilaçlar kullanılıyor. Aynı tür vakalar evde beslenen köpek, kuş gibi hayvanlarda da görülüyor.” diye konuştu.

Yıldız, doğasına uygun olmayan talep ve davranışların evcil hayvanlarda psikolojik bozukluklara neden olduğunu ve acı çektiklerini kaydetti. Artık kliniklerinde hayvanların psikolojik muayenesinin de yapılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, şunları söyledi: “Biz hayvan psikolojisi ve psikiyatri ilaçların kullanımıyla ilgili eğitimler aldık. Bu hizmeti vermeye başladık. Ancak ülkemizde bu konuda büyük bir eksiklik var. Ne yazık ki sahibinden etkilenen, depresyona giren, psikolojisi bozulan evcil hayvanlar tedavi edilmediği taktirde büyük acı çekiyor ve telef oluyor.“
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]