"Hayvancılığın desteklenmemesi sebebiyle köyler boşaldı"

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, hayvancılığın teşvik edilmemesi ve desteklenmemesi sebebiyle köylerin boşaldığını, hayvancılığın bitmek üzere olduğunu söyledi.

Yıldız, yaptığı açımlamada, köyde yaşayanların yüksek kazanç, sosyal güvenlik ve şehrin cazibesi sebebiyle köylerini terk ettiklerini, ancak şehirlerde istedikleri hayatı bulamadıklarını kaydetti. Köyünü terk edenlerin gecekondularda dört duvar arasında, sağlıksız şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden Yıldız, “Bu insanlar köyde üreticiyken, şehirlerde tüketici durumuna düştüler. Yeniden köylerine dönmek istiyorlar. Ama bu şartlarda dönemiyorlar. Eğer köylerde hayvancılık cazip hale getirilir, teşvik edilir, destek verilirse bu insanlar yeniden köylerine dönerek üretici olabilirler.” diye konuştu.

Büyük hayvancılık işletmelerinin kar-zarar hesabı yaptığını, zarar eden işletmenin bu sektörden vazgeçtiğini dile getiren Yıldız, Türkiye’de hayvancılığın geleceğinin köydeki hayvancılığa bağlı olduğunu vurguladı. Yıldız, şunları kaydetti: “Hayvancılığın geleceği, büyük işletmelerin değil gerçek üretici dediğimiz köylülerin elindedir. Büyük işletmeler fabrikalar gibi çalışır. Birinci yıl bakar kar-zarar durumu nedir? İkinci ve üçüncü yıl yine bilançoya bakar. Eğer üç yıl üst üste zarar ederse hemen büyük paralar harcadığı işletmeyi kapatır gider. Köylünün ise gideceği bir yer yok, o devam etmek zorundadır. Ahırdaki sarı kız evden biri gibidir. Onun geleceği için kar zarar hiçbir zaman söz konusu değildir, olmamıştır da. Bu sebeple devlet köylüsüne sahip çıkmalıdır.”
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]