Hastalar artık şehir dışına çıkmak zorunda kalmayacak

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği\'ne bağlı sağlık kuruluşlarından olan Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'ne video bronkoskopi cihazı alındı.

Başta akciğer kanseri olmak üzere akciğer hastalıklarının erken tanısında kullanılan, akciğerlerin videoskopik incelemesine, parça alınmasına imkan tanıyan video bronkoskopi cihazının hastanenin Göğüs Hastalıkları Kliniğine alınması ve hizmete girmesi ile artık Sakarya’daki hastalar bronkoskopi işlemi için il dışına gitmeyecekler.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, "Akciğerlerin, bronş ağacının görüntülenmesine yönelik işleme Bronkoskopi, bunun için kullanılan cihaza da Bronkoskopadı adı veriliyor. Yani bronkoskopi işlemi havayollarının (bronş ağacının) içeriden görüntülenmesidir. Bu işlem sırasında bronş ağacının yapısı incelenir ve başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilir" dedi.

Küçükyılmaz, bronkoskopide şu işlemlerin yapılabildiğini aktardı: "Bronş lavajı - bronş ağacına serum fizyolojik verilip geri çekilerek bronş içinden gerekli bölgenin yıkanması ile gerekli tetkikler için sıvı elde edilmesi (bronş lavajı=yıkama suyu). Bu sıvıda bakteri veya tümör hücrelerinin varlığı araştırılabilir. Bronş biopsisi - bronş iç yüzünü örten zardan biyopsi alınması. Bronşial fırçalama ile materyal elde edilebilir. Transbronşial biopsi -Bronş zarının altından daha derinden biopsi almaktır. Transbronşial iğne aspirasyonu - Bronş içinde lezyon olmayıp dıştan bası söz konusu olduğunda bronkoskopun içinden gönderilen özel bir kanüllü iğne ile hücre aspire etme işlemidir."


Küçükyılmaz, şimdiye kadar Sakarya’da böyle bir cihazın olmaması nedeniyle hastaların Sakarya dışındaki illere gitmek zorunda kaldıklarını anlatarak, "Artık bundan sonra bronskopi için hiçbir hastamız şehir dışına gitmek zorunda kalmayacak. Şehrimize sağlık alanında yeni cihazlar kazandırmaya devam edeceğiz" dedi.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]